„Росатом“ разработва нова технология за удължаване на живота на артилерийските цеви

Специалистите от Троицкия институт за иновативни и термоядрени изследвания (ТРИНИТИ) разработвaт технология за повишаване срока на скужба на артилерийските цеви.

Това съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на материали от сайта за обществени поръчки на държавната корпорация „Росатом“.

Като потенциален клиент за новата технология в документите за обществената поръчка е посочено министерство на отбраната.

В техническото задание за разработката се казва, че традиционните хромирани покрития по вътрешните повърхности на оръдията „не са в състояние да осигурят необходимата жизнеспособност на цевта“. Освен това се казва, че тенденцията за увеличаване на началната скорост на снарядите в съвременната артилерия „води до необходимост от повишаване на надеждността на покритията“, пише „Российская газета“.

Като алтернатива на традиционните технологии за покритие на вътрешните повърхности на цевите на оръдията и гаубиците, „Росатом“ предлага използването на магнетронни системи за разпръскване, разработени в ТРИНИТИ.

„В качеството на най-перспективен метод се разглежда коаксиалното магнетронно отлагане на метални покрития поради високата му скорост и еднородност при нанасяне върху вътрешните повърхности на тръби. Използването на магнетронни системи позволява нанасяне на покрития със сложен състав, както и увеличаване на тяхната плътност“, се казва в документа.

В допълнение към разработването на самата технология за покритие, специалистите от Троицкия институт за иновативни и термоядрени изследвания ще проучат съществуващите химически състави на покритията на артилерийските цеви и да изберат най-перспективните от тях.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest