Република Сръбска възнамерява да поръча 1 млн. дози от руската ваксина „Спутник V“

Премиерът на републиката Радован Вишкович изпрати официално искане чрез руското посолство.

Република Сръбска възнамерява да поръча 1 млн. дози от руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ до края на годината. Това заяви в интервю за портала Glas Srpske в сряда посланикът на Република Сръбска в Русия (част от структурата на кабинета на министрите на републиката) Душко Перович, цитиран от ТАСС.

„Изпратихме официално искане от името на Република Сръбска, че сме заинтересовани да получим ваксината, когато тя бъде сертифицирана. Освен това премиерът на републиката Радован Вискович изпрати официално искане през руското посолство. Премиерът каза, че 1 млн. дози като начало ще са ни достатъчни“, каза Перович и добави, че ваксината ще може да пристигне в републиката до края на годината.

Коментирайки недоволството от подобни преговори със страни от босненската част на Босна и Херцеговина, Перович каза, че става въпрос за нелоялна икономическа конкуренция. „Говорим за лобиране на хора, които са възмутени от руските лекарства, въпреки че те са с 30% по-евтини от западните. По качество те не са по-ниски, а може би дори и по-добри. Възмущението им е чиста политика и нечий икономически интерес“, каза представителят на кабинета.

Перович също обяви предстоящото есенно посещение на сръбския член на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик в Русия тази есен и изрази надежда за бързо възстановяване на икономическото и политическо сътрудничество, прекъснато от пандемията.

По последни данни, населението на Република Сръбска е около 1,15 милиона души.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest