Реклама от президентската кампания на Тръмп изобразява руски МиГ-29 и АК-74

Рекламата за събиране на средства представя войници на САЩ, които маршируват призори, докато 3 руски бойни самолета летят над тях.

Екипът на президента Доналд Тръмп неправилно използва съветски оръжия в рекламата си от предизборната кампания.   

Дизайнерите използвали снимка на руския изтребител МиГ-29С и войник, въоръжен с картечница АК-74М, като рекламата за набиране на средства има следното мото: „Подкрепете нашите войски“. Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии в Москва, потвърди пред Russia Beyond, че екипът на американския президент наистина е използвал оръжия от съветската епоха в предизборната си реклама.

След като грешката бе открита, рекламата бе незабавно свалена, но тя все още може да се намери в интернет и на страници на медийни източници, които са първите посочили грешката, направена от „Комитета на Тръмп за велика Америка отново“, ръководен от Републиканския национален комитет и кампанията на Тръмп.

Чести грешки

Скрийншот на акаунта на Доналд Тръмп

Експертите твърдят, че такива грешки са често срещани във военната сфера и могат да се случват от време на време.

„Визуално МиГ-29 е подобен на F-16. Не е изненадващ фактът, че дизайнер без военна подготовка е направил такава грешка. Освен това малцина са тези, които знаят, че ВВС на САЩ действително разполагат и използват изтребителите МиГ-29 на американска земя – американската армия използва съветски самолети и бомбардировачи в обучението на пилотите си за бой срещу потенциални врагове с такива самолети“, това казва главният редактор на списание „Независим военен обзор“ Дмитрий Литовкин.

Както той отбеляза, дори в Русия се е случвало дизайнери неволно да поставят американски оръжия в реклами, възхваляващи „нашите“ военни.

„Не много отдавна, по време на военно изложбено шоу в Нижни Тагил (1 370 км източно от Москва) дизайнери направиха реклама с американския танк Abrams, която беше покана за наблюдение на най-новите оръжия на Русия“, припомня експертът.

Според него подобни грешки редовно се случват и с поздравителните картички. Преди няколко години в Русия, във Вологда (400 км северно от Москва), избухна голям скандал, когато дизайнерите погрешно поставиха нацистки войници на поздравителните картички на ветераните от Втората световна война с фразата: „Благодарим за победата“.Скрийншот на акаунта на Доналд Тръмп

Същата грешка се случи и през 2015 г. в Тоболск (1 860 км източно от Москва), когато нацистки войник бе отпечатан на паметник, възхваляващ съветските ветерани от Втората световна война с лозунга: „Завинаги защитници на родината“.

„Така че не е изненада, че екип без военни познания е поставил МиГ и АК на плакат на кампанията за преизбиране на Тръмп“, заключи главният редактор на списание „Независим военен обзор“.

МиГ-29 и АК-74М

МиГ-29 е един от най-произвежданите бойни самолети в света. От момента на създаването му в средата на 70-те години на миналия век този самолет се превърна в един от основните елементи на износа на въоръжение – първо на съветите, а по-късно и на Русия.МиГ-29

МиГ-29Нина Падалко/Sputnik

Тези изтребители са създадени като аналог на американските F-16 с предназначението да печелят надмощие във въздушна битка. Благодарение на своите двойни двигатели, МиГ-29 може да достигне максимална скорост от 2 450 км/ч и да лети на височина до 18 километра.

За своята епоха самолетът получава иновативен фюзелаж, който драстично подобрява аеродинамиката му, както и тактическите му характеристики, в сравнение с предишните съветски модели изтребители. Тялото на самолета е направено от алуминиеви и литиеви сплави, за да се намали теглото му. Тази нова сплав може да абсорбира радиовълни, като по този начин всеки самолет МиГ-29 е по-малко видим на радарите на врага.

Дизайнерите на МиГ също направиха крилата му по-остри, което подобри управляемостта на самолета дори при високи скорости. Тези технически решения превърнаха „двайсет деветките“ в уникални самолети за времето им и накараха аеробатичните отбори по целия свят веднага да оставят своите самолети в полза на съветските МиГ-29.  АК-74м – CheekiBryak (CC BY-SA 4.0)

В съвременността водещият световен аеробатичен екип „Стрижи“ все още използва МиГ-29 в своите пилотажни шоута. През следващите години обаче те ще сменят самолетите си на новия изтребител МиГ-35. Можете да намерите цялата информация за най-новите технологии на Русия тук.

Същото може да се каже и за АК-74М от съветско производство. Този автомат печели славата си със своята издръжливост, придружена от надеждност и тактически възможности. Тази модификация на АК коригира редица недостатъци на патроните на АК-47, като точност и обсег на стрелба.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest