Общество

Регистрацията за емблематично състезание за столицата „По стъпките на Алеко с приятел“ вече е отворена

Четири са вече категориите в единственото по рода си отборно планинско състезание с кауза у нас – “По стъпките на Алеко с приятел”. Четвъртото издание на надпреварата ще се проведе на 2 октомври. Освен досегашните категории “Семейство”, “Приятели” и “Колеги” в отговор на силния интерес тази година организаторите включват и новата “Съседи”. В нея могат да се регистрират отбори сформирани както на база квартали, така и на отделни населени места.

„Силно подчертан е социалният елемент събитието – по трасето можете да видите, хора в неравностойно положение, които също участват в състезанието. Дали със специална инвалидна количка, която бива придвижвана от група състезатели или човек с увредено зрение в отбор с куче водач и топ-планински бегач се включват и се забавляват прекарвайки един различен ден в планината“ – сподели Васил Николов от Туристическо дружество Боерица. Дружеството традиционно организира инициативата в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчерево, Природен парк Витоша. И тази година състезанието е включено в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта” и в Фондация „София – европейска столица на спорта”.

На финала във Владая ще има обособена огромна зона, на която спонсори и партньори на събитието разполагат със своите места, където да представят дейности и продукти, които предлагат. Също на финала има и огромна сцена, на която освен награждаването има и забавна програма.

Състезанието се провежда по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~28 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а контролното време за изминаване е до 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а контролното време е до 9 часа. По двете трасета са предвидени подкрепителни пунктове, на които състезателите могат да получат вода, храна и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за безопасност.

Както винаги на събитието са добре дошли хора с различна физическа подготовка и възможности, които просто искат да прекарат активно един хубав ден в планината, а с това да допринесат за добра кауза. Традиционно част от средствата събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения ще бъдат предоставени за социална кауза.

Според правилата право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а деца над 7 години се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация. По традиция организаторите насърчават и участието на хора в неравностойно положение, имащи физическа възможност да преминат през някое от двете трасета, като могат да се включат напълно безплатно заедно с един техен придружител.

В състезанието се включват и много организации със свои отбори в категория “Колеги”, като по този начин сплотяват екипите си и им подаряват незабравимо преживяване. И не на последно място допринасят и за добра кауза.

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих.

Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София – Европейска столица на спорта”.

Още информация можете да намерите на www.postupkitenaaleko.com

За организаторите на “По стъпките на Алеко с приятел” – Tуристическо дружество Боерица е създадено в с. Владая и е кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 година чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, както и организира стотици специални събития за деца и възрстни, както и за хора в неравностойно положение. ТД “Боерица” е отличено с награда за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 година.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest