Общество

Редки съветски концептуални коли, които можеха да станат хитове

Футуристичен миниван, стилен автобус, електромобил – всички тези машини, уви, не са имали шанса да излязат на съветските пътища.

„Пони“

Опитен образец на ВАЗ-2702 на изложението

Опитен образец на ВАЗ-2702 на изложението „Автопром ’84″Простяков/Sputnik

ВАЗ-2702 „Пони“ е съветският опит да се създаде електромобил, който приключва с пълен провал. Първите образци на този миниатюрен, но много тежък автомобил, се появяват през 1979 г. и се доработват чак до 1986 година.

За съжаление нищо не излиза от това. Съветското „Пони“ се оказва твърде тежко заради акумулаторите си и дори опитите да увеличат товароподемността със замяна на стоманата с алуминий или разработката на бързосвалящи се акумулатори не се увенчават с успех. Максимумът, на който е способен, е 400 кг товари и 70 км пробег при пълно зареждане.

„Украйна 1“

Алексей Мишурин/Киностудио „А. Довженко“, 1962

Експерименталният автобус излиза на бял свят в годината на първия полет на Юрий Гагарин в космоса. Футуристичен, стилен и комфортен – той дори се появява във филма „Кралицата на бензиноколонката“. А също така, освен удивителния си дизайн, е пълен с новаторски решения, като хидравлика на волана или пневмо окачване. В салона има самолетни кресла за 36 души.

Последващите версии на „Украйна“ вече не изглеждат толкова космически, но са доста по-комфортни: с кафемашина, хладилник, печка, тоалетна, телевизор, гардероб и много други екстри в салона. В общи линии „Украйна“ става дом на колела – но съветският автопром няма нужда от такъв разкош. Проектът не става сериен.

„Заря“

Северодонецка авторемонтна база

„Заря“ е от фибростъкло – това и го „погребва“. Технологичността на купето от стъклопласт е сложна, не е пригодна за масово производство. Първата „Заря“ се появява през 1966 г. и по различни данни има между 1 и 4 екземпляра, които се представят само по изложения. Така и не са пуснати в серия, решават, че сложните доработки не си струват.

„Река“

ВАЗ-2122

ВАЗ-2122 „Река“autowp.ru

ВАЗ-2122 „Река“ е всъдеход-амфибия, разработен по инициатива на военните. По дизайн е точно копие на знаменитата съветска „Нива“, но „пълнежът“ е на многофункционален армейски автомобил. Проектират ги паралелно, като военната версия се разработва в продължение на 10 години.

„Река“ може да плава, да се десантира с парашут, има плаващ буй за случаи на потъване, уреди за нощно виждане, може да превозва оръжие или ранени. Но към момента, когато прототипът преминава всички изпитания и е утвърден, се отказват от него. Настъпва „перестройката“ и отказът се свързва с изменението във военните доктрини на САЩ и СССР. Освен това по онова време вече се водят преговори с чуждестранни концерни, чийто автопром е с няколко стъпки напред, а 10-годишната разработка на техен фон изглежда не особено перспективна инвестиция. Казано просто, военното министерство на СССР се отказва да финансира пускането на „Река“.

ВНИИТЭ-ПТ

ВНИИТЭ-ПТ

ВНИИТЭ-ПТautowp.ru

Концептуалното такси с непроизносимо име се появява през 1964 г. – и да, автомобилът първоначално е проектиран конкретно като „идеалното такси“. Изглежда доста футуристично и поразява с голямата си вместимост.

При дължина от едва 4,2 м (като съвременен хечбек от В-клас) автомобилът е изключително просторен отвътре: на задната седалка (до която се стига през автоматична врата) могат да се поберат четирима души, голям багаж или детска количка!

Проектът не вижда бял свят, защото министерството на автомобилната промишленост решава да промени завода-производител, а с новите агрегати е невъзможно да запазят предишните габарити и маса. Всичко това води до редица сложности и в крайна сметка се отказват от таксито на бъдещето.

ВАЗ-Х

ВАЗ-X

ВАЗ-XНаучнотехнически център АВТОВАЗ

Седемместният миниван е малко известен проект, чиято разработка започва през 1986 г. като „автомобилът на 2000 година“ за цялото семейство. Планира се да има невероятни възможности за трансформация на салона (какви точно, не е ясно). Има аеродинамична кабина и фарове, скрити под предното стъкло. Според слуховете съпругата на Михаил Горбачов се е интересувала от автомобила, но в началото на 1990-те на завода вече не му е до експерименти.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest