Общество

Реч на Кристалина Георгиева: Пътуването на дигиталните финанси: В защита на участието на публичния сектор

Президент Тарман, Ваши превъзходителства, уважаеми гости: Добро утро! Удоволствие е да бъда отново в Сингапур. И е чест да се присъединя към вас тази сутрин на този впечатляващ форум, за да обмислим колко далеч сме стигнали и как да определим курса за в бъдеще.

Няма по-добро място за поглед в това бъдеще от Сингапур – място, където финтех секторът процъфтява и където този фестивал носи безграничната енергия на финтех ентусиастите.

Финтех иновациите вече имат трансформираща роля – и ще продължават да имат – като променят света на финансите и го правят много по-достъпен за стотици милиони бизнеси и хора, които преди бяха изключени от него.

Горда съм, че МВФ е част от тази чудесна общност и че аз съм с вас днес. Следвам стъпките на моята предшественичка Кристин Лагард, която преди пет години произнесе тук реч, с която окуражи политиците да следват “вятъра на промяната” и да се отправят на пътуване в света на цифровите пари, като изследват употребата на дигиталните валути на централните банки (CBDC) и сферата на финтех.

Пет години по-късно, аз съм тук, за дам последна информация как върви това пътуване. Имам четири основни послания. Първо, държавите действително се отправиха на плаване. Много от тях проучват CBDC и развиват регулации, които да направляват развитието на дигиталните пари. Второ, все още не сме достигнали сушата. Има още толкова много пространство за иновации и толкова много несигурност относно случаите на употреба. Трето, това не е моментът да се връщаме обратно. Публичният сектор трябва да продължава да се подготвя да използва CBDC и свързани с тях платформи за разплащане в бъдеще. Четвърто, тези платформи трябва от самото начало да бъдат изградени така, че да улесняват трансгранични разплащания, включително със CBDC.

Напуснали сме пристанището и вече сме в открито море. Това изисква кураж и решителност. Можем да се учим от вас – предприемачи, бизнес лидери и инвеститори. Вие сте мореплаватели в света на финтех. Всеки ден вие смело плавате в открити води. Вълните и ветровете са вашето вдъхновение.

По-скоро трябва да разпънем друго платно, за да вдигнем скоростта. Светът се променя по-бързо, отколкото мнозина са си представяли. Точно както с изкуствения интелект – ключова тема на този фестивал. Вижте само за колко месеца обикновено приложенията достигат 100 милиона потребители. Средно са им нужни 3 години. ChatGPT го направи за 2 месеца!

CBDC пътуването

Въвеждането на CBDC не е в близкото бъдеще. Но почти 60% от държавите вече ги проучват под някаква форма. CBDC могат да заменят парите в брой, които са скъпи за разпространяване в островните икономики. Те могат да осигурят устойчивост в по-напредналите икономики. И могат да подобрят финансовото включване там, където малцина разполагат с банкови сметки.

В някои държави идеята изглежда мъглява днес, но дори те би трябвало да останат отворени за потенциално използване на дигитални валути утре. Защо?

Първо, ползите от CBDC ще произлизат от това какво се случва в света на разплащанията. Колко други държави ще въведат CBDC? До каква степен парите в брой ще излязат от употреба? И ще се увеличава ли разпространението на частни форми на пари?

Цифровата валута Libra беше предупреждение, което се оказа фалшива тревога. Но ще последват други. В този случай CBDC ще предложат сигурна и евтина алтернатива. А също така ще предложат и мост за преминаване между частните пари, както и мярка за оценяване на стойността им, точно както парите в брой днес, които можем да изтеглим от банките.

Второ, успехът на CBDC ще зависи от политическите решения и как отговаря на тях частният сектор. Действията на мнозина от вас тук днес ще имат значение!

Държавните власти, които имат желание да въведат CBDC, може би трябва да разсъждават малко повече като предприемачи. Комуникационните стратегии и стимулите за разпространение, интегриране и въвеждане са също толкова важни, колкото и обмислянето на структурата на CBDC.

Вие, финтех лидери и разработчици, ще вложите ли ресурси, за да доведете на борда търговците и те да приемат CBDC? Ще улесните ли интегрирането на CBDC във финансовата система и приложенията за размяна на съобщения, така че хората да могат лесно да се разплащат един с друг от всякаква среда? Зная, че зависи от вашата възвращаемост и това е честно.

Трето, ползите от CBDC ще зависят от това как се развиват технологиите.

Изкуственият интелект (AI), например, може да засили някои от ползите от CBDC. Той може да подобри финансовото включване, като предостявя бърз и акуратен кредитен рейтинг, базиран на най-разнообразни данни. Може да осигурява персонализирана помощ на хора с ниска финансова грамотност. Със сигурност трябва да защитим личните данни и поверителността, както и да избегнем вградени предразсъдъци, така че да не засилваме неравенството, а да целим да го намалим. Ако с него се борави правилно, AI може да помогне.

Друга важна потенциална трансформация, произтичаща от работата на мнозина от вас, е токенизацията на финансовите активи, като например облигации, издавани на базата на блокчейн. Това отваря друга врата за CBDC, използването им във формат за търговия на едро, за да се плаща за тези активи.

И така държавите трябва да продължат да проучват CBDC.

В този дух, за мен е удоволствие да обявя пускането на Наръчник за CBDC, наличен на сайта на МВФ от днес. Замисълът на този Наръчник е да събира и разпространява знание за CBDC, нужно на политиците по света, за да им помага да плават с пълен напред.

Пътуването към трансграничните плащания

В степента, в която CBDC са въведени, те трябва да бъдат направени така, че да улесняват трансграничните плащания, които понастоящем са скъпи, бавни и налични за малцина. Отново – трябва да започнем работата по това днес, за да не се налага да даваме на заден утре.

Ефективните трансгранични разплащания позволяват капиталът да стигне по-бързо там, където е необходим. Малките бизнеси могат да растат през границите и домакинствата могат да получават нужните средства от чужбина. Макар да виждаме окуражаващ спад на цената на паричните преводи от чужбина, те продължават да надвишават нивата, заложени в Целите за устойчиво развитие. Трябва също така да гарантираме, че държавите не остават закотвени от грешната страна на дигиталното разделение.

Знаем какво е нужно, за да направим трансграничните плащания по-ефективни в краткосрочен план – да подобрим това, което вече имаме. Това е духът на Пътната карта на Г-20 за увеличаване на трансграничните плащания. Всъщност, радвам се да обявя, че МВФ и Световната банка скоро ще публикуват общ план за подпомагане на развиването на капацитета на държавите в тази сфера.

Но в средносрочен план може да помогнат нови трансгранични платформи. Мислете за тях като за виртуални градски площади от следващо поколение, където централни банки, търговски банки и потенциално дори домакинства и фирми могат да се събират и да обменят CBDC на едро или на дребно. Подобни платформи биха могли дори да бъдат изградени така, че да си взаимодействат с традиционния тип пари и да управляват риска при плащанията.

Тези платформи са активно проучвани от широк набор играчи.

Банките и финтех компаниите са начело. Те изграждат инфраструктура, за да плащат едни на други и да обменят финансови активи посредством обичайни блокчейн мрежи.

Публичният сектор също навлиза в нови територии, включително с помощта на Иновационния хъб на Банката за международни разплащания. Централната банка на Сингапур е особено активна. Нейният проект Guardian проучва платформи за обмен на дигитални пари и активи. Служители на МВФ ще участват в проекта Guardian като наблюдатели, които да съветват относно последствията за международната парична система.

Както знаете, в тези води плават множество кораби. И това е чудесно.

Но може би сме стигнали до момент, в който публичният сектор трябва да даде малко повече насоки. Не за да изтласква някого, нито да прекъсва развитието. А за да действа като катализатор и да осигури безопасност и ефективност – и да противостои на фрагментацията.

В това пътуване се нуждаем от компас.

Един от начините за осигуряване на компас е определяне на желателните характеристики на платформите за трансгранични разплащания от политическа гледна точка. Например платформите трябва да позволяват на държавите да управляват капиталовите потоци и да запазят контрол върху предлагането на пари. Също толкова важно е, че имаме нужда от общи правила на играта в борбата срещу прането на пари и финансирането на тероризма, както и при защитата на данни например.

AI може да помогне и тук. Базирано на AI решение, известно като RegTech, може да намали цената на съобразяване с регулациите. Това би било като използване на приоритетната лента на летище и избягване на дългите опашки на проверката за сигурност.

И отново, както със CBDC, не е нужно да решаваме днес дали платформите за трансгранични разплащания са желателни. Става въпрос за това да държим опциите отворени, да изграждаме капацитет и да очертаваме контурите на структура, която да подкрепя интеграцията на международната парична система. Ако не го направим, може да се окаже, че резултатът е нейната фрагментация.

Никоя институция не може сама да осигури подобни напътствия. Нужно е близко сътрудничество между международни институции, централни банки и финансови министерства. МВФ може и ще играе своята роля.

Заключение

Нека завърша със следното: известно време ще се движим в открито море. Но потенциалната награда е ясна – по-включваща международна финансова система, която отговаря на нашите бъдещи нужди.

Затова нека не слизаме на първия остров. Нито пък да се връщаме обратно. Пътуването е ценно само по себе си.

Както е казал някога Марсел Пруст, “Пътуването, за всеки истински откривател, не означава да намираш нови места, а да виждаш с нови очи.”

Това говори за силата на Финтех фестивала в Сингапур и на всички вас, събрани тук – силата на множество очи. Силата да откриваме свежа перспектива към новите и стари проблеми и предизвикателства. Очаквам с нетърпение да продължа това пътуване с всички вас. Нека плаваме заедно.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest