Общество

Рецепти на велики руски писатели: готвим с Толстой, Гогол и Пушкин

Руските класици са разбирали не само от имения и красавици, но са можели и сами „да застанат пред печката“

Картоф от Александър Пушкин

„Сельодка с телешко. Книга за храната, писателите и рецептите“, Елдар Оруджев.Илюстратор: Ина Багаева

„Ям си печен картоф като маймист*, и бъркани яйца като Луи XVIII. Ето това е моят обяд“, пише поетът Александър Пушкин на съпругата си Наталия.

Рецептата за печен „картоф по пушкински“ днес може да бъде повторена от всеки, който пожелае: за целта трябва да се свари небелен малък картоф, после да се почисти, а след това да се запържи на тиган с масло, да се посоли и да му се сложи пипер на вкус.

Тази рецепта, както и изображението на Пушкин с дълги нокти, с които поетът също се слави (негов е стихът „Човек може и да е практичен и да мисли за красотата на ноктите…“), могат да се намерят в книгата  „Сельодка с телешко. Книга за храната, писателите и рецептите“ на Елдар Оруджев.

„Проектът за книгата се роди случайно: попаднах на рецепти за печива от елда и бях удивен защо една толкова проста рецепта от традиционната кухня се използва повсеместно. Така че започнах да проучвам въпроса“, разказа Елдар пред Russia Beyond. По-късно авторът решава да направи сувенирна книга с рецепти, която да подарява на приятели. Така се появява книгата с малък тираж, която скоро ще излезе и на английски език.

Крупяник от семейство на Лев Толстой

„Сельодка с телешко. Книга за храната, писателите и рецептите“, Елдар Оруджев.Илюстратор: Ина Багаева

„Крупяникът може да се яде и студен, и топъл“, разказва авторът. Може да бъде без пълнеж, а може и да има най-различен пълнеж – сладък (сушени кайсии, стафиди), както и зеленчуков (броколи, гъби). Крупяник  се приготвя лесно. Може да се прави на порции във формички. Съдържа полезна и богата на микроелементи елда, но може да се използва и всякакво друго брашно“.

Необходими продукти:

Елда – 600 грама

Мляко, за да се покрие елдата

Яйца – 6 броя

Извара – 200 грама

Захар – 1 ч. л.

Сол

Краве масло – 100 грама

Начин на приготвяне:

Елдата се вари в млякото, добавя се малко захар, сол и се оставя да изстине. След това се прибавят яйцата и изварата и всичко се смесва. Слага се във формата, отгоре се намазва с краве масло и се пъха във фурната, загрята до 180 С, за да се пече 20 минути.

Коктейл от Николай Гогол

„Сельодка с телешко. Книга за храната, писателите и рецептите“, Елдар Оруджев.Илюстратор: Ина Багаева

В книгата на Елдар Оруджев има редове от писмо на Гогол до  неговия дядо: „Вие още не сте научили за всички мои умения. Научил съм се на това-онова: добър шивач . . . работя в кухнята и вече съм усвоил много неща от готварското изкуство…“. И веднага следва рецептата за коктейла „Гогол-могол“.

Необходими продукти:

0,6 л козе мляко

кората на половин лимон

50 г захар

1 белтък

50 мл тъмен ром

100 мл бренди

щипка канела

Начин на приготвяне:

Стоплете в тенджера млякото заедно с кората от лимон, захарта и канелата. След като сместа заври, веднага я свалете от огъня и, бъркайки непрекъснато, добавете разбития белтък, след това рома и накрая и брендито. Сервирайте напитката топла.

*Маймисти е прякор на прибалтийско-финските народи, които са живеели в царска Русия и не са разбирали руски.

автор: МАРИЯ АФОНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest