Общество

Разсекретиха плановете за защита на Москва с изкуствено море

Министерството на отбраната на Русия пуснa историко-образователен мултимедиен раздел „Големият обрат край Москва.

В памет на безсмъртния подвиг на защитниците на столицата“.

Основата му е съставена от уникални разсекретени документи от фонда на Централния архив на министерството на отбраната на Русия, пише „Российская газета“.

Този раздел е посветен на бойните действия през ноември-декември 1941 г., благодарение на които немско-фашистките окупатори не успяват да обградят Москва от север. За първи път са публикувани уникални архивни материали. Те включват оперативна карта на Генералния щаб на Червената армия с план за контранастъпление и пояснителна записка до Сталин от генерала на армията Жуков, военни дневници, оперативни сводки и заповеди. Можете да се запознаете и с документите по създаването на инженерни укрепления, включително изкуствената водна преграда в Дмитровския район – в долината на реките Яхрома и Сестра.

Подробности за тази уникална инженерно-техническа операция се разкриват за първи път от представения разсекретен план на командването на Западния фронт. Планирало се е не само създаване на самата водна преграда, но и взривяване на мостове, както и замразяване на колове в леда. Целта била да се попречи на противника да използва замръзналите водни басейни като места за кацане на авиацията.

Публикуваната шифровка от 21 ноември 1941 г. свидетелства за това, че операцията по създаване на водна преграда и разрушването на местата за пресичане на водните басейни е започнала още преди нацистите да превземат Солнечногорск и Яхрома. Планирало се е всички работи да бъдат завършени на 22 ноември 1941 година.

В раздела са представени наградни материали с описание на подвизите на защитниците на Москва. В документите е и съобщението, че на 3 декември 1966 г. в Александровската градина близо до стените на Кремъл ще бъде тържествено погребан прахът на Незнайния воин, пренесен от братската могила на 41-ви километър на Ленинградското шосе. Това е почит към съпротивата и невиждания героизъм на защитниците на Москва.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest