Общество

Разсекретено: как Япония планира да използва бактериологично оръжие срещу СССР

В края на Втората световна война Япония планира да използва срещу СССР бактериологично оръжие, включително патогени на антракс.

За това свидетелстват документи, разсекретени от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия в рамките на проекта „Без давност“.

В годините на войната Япония е съюзник на хитлеристка Германия и не се отказва от плановете си да воюва със Съветския съюз, въпреки сключения през април 1941 г. в Москва договор за взаимен неутралитет. По време на войната японците нарушават договора нееднократно и целенасочено, пише ТВ „Звезда“.

Управляващите в Япония и спецслужбите възлагат големи надежди на използването на бактериологично оръжие. То се разглежда като средство, способно да окаже почти решаваща роля в борбата с противника.

Разработката на такова оръжие и неговите изпитания се водят от 100-тен и 731-ви спецотряди на Квантунската армия. Хора са заразявани с бактерии на чума, антракс, холера, тиф и други микроби, вследствие на което повечето от тях умират в мъки. Оздравелите са подлагатни на повторни опити, след което биват умъртвявани. Жертви на японските милитаристи стават хиляди, отбелязва РИА „Новосоти“.

Съгласно разсекретените документи, Япония се готви да започне бактериологична война през юни 1945 година. Тя обаче капитулира през август същата година.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest