Общество

Разработчкик разкри детайли за бордовото оборудване на новия руски изтребител Checkmate

Най-новият руски изтребител Checkmate ще разполага с най-съвременния комплекс бордово радиоелектронно оборудване, отбеляза в рамките на МАКС 2021 съветникът на първия зам.-генерален директор на „Концерна за радиоелектронни технологии“ (част от „Ростех“) Владимир Михеев.

Системата, разработена в Раменското приборостроително конструкторско бюро, включва перспективен широкоформатен колиматорен индикатор, панорамен авиационен индикатор и многофункционален пулт-индикатор.

Според Михеев оборудването по нищо не отстъпва на авиационния комплекс на американския F-35, а по някои параметри дори го превъзхожда.

„На базата на тези прибори се разработват и провеждат изпитания на изделия за най-новите руски бойни самолети Су-57 и МиГ-35Д, както и опитни образци за представения на МАКС 2021 лек тактически изтребител Checkmate. Дадените разработки са следваща стъпка в развитието на руската авионика и по нищо не отстъпват на аналогичните изделия, монтирани на американските самолети F-35“, отбелязва Михеев, цитиран от ТАСС.

По този начин цялата основна полетна информация и данните за въздушната обстановка се извеждат на панорамен индикатор и на страничното стъкло. Изобразяват се сведения за целите и за това какво ракетно оръжие е необходимо да се използва в актуалната бойна обстановка.

На панорамния авиационен сензорен индикатор с диагонал 25 инча се извежда информация за състоянието на системите и въоръжението, маршрута и положението на самолета спрямо курса. Благодарение на голямото разширение на екрана могат да се изобразяват всякакви графики.

Още един многофункционален пулт-индикатор, също със сензорен панел, е предназначен за въвеждане на командна информация.

Еднодвигателният изтребител Checkmate беше демонстриран за първи път в рамките на авиосалона МАКС 2021. Самолетът е създаден на базата на СУ-57. Изтребителят ще развива скорост от 1,8-2 Маха и ще носи 7,4 тона полезен товар. Обсегът на полета му е 3000 км при максимална височина от 16,5 км. Самолетът може едновременно да поразява до шест цели, като използва съвременни авиационни средства за поразяване, разположени във вътрешни отсеци, както и на две външни окачвания, пише „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest