„Разкрива бойния потенциал“: Какво може новата руска автоматизирана система за управление на ПВО

На руско-египетските учения на ПВО „Стрела на дружбата 2019“, които се провеждат недалеч от Кайро, ще бъде използвана нова автоматизирана система за управление (АСУ) „Поляна-Д4М1“, съобщава пресслужбата на Южния военен окръг.

Тя подсигурява оперативното взаимодействие на различните сили и средства при отразяване на въздушно нападение. Едно от преимуществата на системата е интервалът на предаване на целеуказанията към огневите установки на зенитните комплекси, който е от една до три секунди, отбелязва RT. Освен това АСУ е съвместима с чуждестранни образци на военна техника.

Руската АСУ „Поляна-Д4М1“ за първи път ще бъде изпитана в условията на африканската пустиня. 

„Бойните възможности на АСУ „Поляна-Д4М1″ подсигуряват събирането и обработката на радиолокационната информация, уведомяване за въздушната и наземната обстановка, управление на дежурните сили и средства за ПВО, безопасни полети на своята авиация, автоматизирано целеразпределение и целеуказание, координация на бойните действия при отразяване на удари от въздуха“, гласи съобщението на руското МО. Според разработчиците системата е способна да обработва информация за 500 цели и да съпровожда до половината от тях, като може да работи без прекъсване до 48 часа.

„Управлението на войските в хода на ученията ще се осъществява с помощта на мобилната автоматизирана система за управление „Поляна-Д4М1″, чиито широки възможности позволяват да се ръководи смесена група от средства за ПВО“, отбелязва началникът на командния пункт на руското подразделение на войските за ПВО майор Сергей Мясницков, цитиран от пресслужбата на ЮВО.

В „Стрела на дружбата 2019“ участват разчети на зенитните ракетни комплекси „Бук-М2Э“, „Тор-М2Э“, ПЗРК „Игла-С“, както и екипажи на самоходни установки „Шилка-М4“. От страна на Русия в маневрите участие вземат над 100 зенитчици от Волгоградска област, Краснодарския край, Северна Осетия и Крим.

По време на ученията военнослужещите на двете страни отработват организацията на противовъздушната отбрана, както и съвместни действия по отразяването на въздушни удари от условен противник. Ученията „Стрела на дружбата“ целят укрепване и развитие на военното сътрудничество между Москва и Кайро. Ученията в Египет се провеждат от 26 октомври до 7 ноември.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest