Разкриха възможностите на системата за ПВО С-500 „Прометей“

Бившият началник на зенитните ракетни войски към Командването със специално назначение (ПВО на Москва), полковник от запаса Сергей Хатилев, разказа подробно за ролята на новата система за ПВО С-500 в противоракетната и противовъздушната отбрана на Русия.

Заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко заяви, че „Прометей“ ще бъде готов за доставки към войските през 2020 година. Извършват се изпитания на компонентите на системата: пусковата установка, многофункционалния радар, локаторите за системите за ПРО и ранното предупреждение. Една от характеристиките на С-500 ще бъде специализацията на средствата за откриване и насочване. Някои радари ще работят с конвенционални аеродинамични цели: самолети и крилати ракети, докато други ще се справят с обекти извън атмосферата.

„С-500 вече е противокосмическо оръжие. Комплексът може да неутрализира цели на над 200 км надморска височина и разстояние до 600 км“, каза Хатилев, цитиран от „Российская газета“.

Възможностите на С-500 позволяват да се прехващат балистични ракети нвъв всеки участък от траекторията – включително в най-сложния – космическият, където целта лети със скорост от няколко километра в секунда. Според полковника с появата на „Прометей“ ще може да се говори за противоракетна отбрана на цели територии. А с увеличаването на производството и подобряването на системата – за противоракетната отбрана на страната като цяло.

В системата за ПВО на Русия „Прометей“ ще заеме нишата между С-400 и стратегическите A-135. „Триумф“ ще поемат обикновените цели, а  С-500 ще помогнат на далекобойния „Амур“ бързо да се ориентира в ситуацията.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest