Общество

Разкриха възможностите на комплекса „Гром-Э“ за БПЛА „Охотник“

Назоваха предимствата на новите управляеми планиращи боеприпаси „Гром-Э“.

Борис Обносов, генерален директор на корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“, даде интервю за издание „Руски промишлен куриер“. В него той говори по-специално за перспективния управляем комплекс с ракетно-бомбено въоръжение „Гром-Э“. По-рано разработчиците съобщиха, че той е създаден за изтребителя Су-57. А наскоро в медиите се появи информация, че точно този боеприпас е бил тестван от ударния БПЛА „Охотник“, който е придружаващ дрон на Су-57, пише „Российская газета“.

Както поясни Борис Обносов, „Гром-Э“ е създаден на базата на модулната многоцелева управляема ракета Х-38МЭ.

„Модулната конструкция на този боеприпас предоставя практически неограничени възможности за създаване на модификации с различни видове бойно снаряжение и системи за насочване“, каза той. „А високите летателно-технически характеристики позволяват да се реализира практически кръгова зона на покритие, включително в задното полукълбо. По този начин се осигурява използването на този боеприпас за всички видове цели, независимо от тяхната подвижност“. 

Също така ръководителят на КТРВ съобщи, че успешно се провеждат изпитания на перспективни авиобомби KAБ-250 и KAБ-250ЛГ-Э за Су-57. В заключителен етап са изпитанията на нови управляеми планиращи авиобомби УПАБ с калибър 500 и 1500 кг с телевизионна насочваща глава. 

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest