Разкриха алтернативни сценарии за парада на Победата в Москва

Коронавирусът може да промени плановете за парада на Победата на Червения площад в Москва на 9 май.

Кремъл и руското министерство на отбраната обаче започнаха да обмислят алтернативни сценарии за събитието.

По-специално, властите обмислят възможността да отложат парада за есента и да преместят събитието за датата на края на Втората световна война – в целия свят то се отбелязва на 2 септември. В същото време на 1 април депутатите от Държавната дума на първо четене приеха законопроект, според който денят на края на Втората световна война се отлага за 3 септември, пише „Лента“.

Обмисля се и вариант тържествата да се отложат за началото на ноември. На 7 ноември 1941 г., в разгара на битката за Москва, се провежда военен парад, на който лично присъства Йосиф Сталин.

Друг вариант е парадът да се проведе по план на 9 май, но без зрители. В случай че се избере един от първите два сценария, събитието ще се проведе в пълен формат.

На 25 март говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл обсъжда възможността за отмяна на парада за деня на Победата, но не са взети решения в тази връзка. Решението дали да се проведе парадът или не и в какъв формат, отбеляза той, ще бъде взето, като се вземе предвид как ще се развива епидемиологичната обстановка.

Междувременно руското министерство на отбраната по-рано съобщи, че подготовката за парада на победата се провежда по план. Според агенцията персоналът, който ще участва в парада, е преминал задълбочен медицински преглед. В подготовката за събитието са предприети мерки за борба с коронавируса. По-специално са монтирани бактерицидни ултравиолетови лампи, събран е запас от дезинфектанти, лекарства и лични предпазни средства на местата за пребиваване на участниците в парада – във военни части на московския гарнизон и учебни заведения на Министерството на отбраната.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest