Общество

Ръст при строителната индустрия в Русия

Вицепремиерът на Руската Федерация М.Ш.Хуснулин обобщи резултатите от строителната индустрия за първото полугодие на 2023 година

🏙 Пуснати са 52 милиона кв.м жилища, от които 21,7 млн. кв.м са жилищни сгради. Увеличава се броят на новите проекти и обемът на разрешителните за строеж.

🛣 Има добри темпове на пътно строителство. Съгласно утвърдения план за периода 2023-2027 година се предвижда изграждане и ремонт на над 140 хил. км пътища. През първото полугодие на териториите на ДНР и ЛНР, в Запорожка и Херсонска области са построени и възстановени 2,2 хиляди обекта и над 317 км пътища.

🏡 В рамките на федералния проект „Формиране на комфортна градска среда“ от януари до юни тази година бяха обновени 769 обществени и 630 дворни зони, включително паркове, обществени градини, алеи, детски и спортни площадки.

🏘 Наблюдава се повишен интерес към индивидуалното жилищно строителство (ИЖС), включително поради разпространението на преференциални ипотечни програми. През първата половина на годината са издадени почти 120 000 кредита на стойност 443 милиарда рубли за закупуване и създаване на обекти за индивидуално жилищно строителство.

📃 Развиват се високи темпове на издаване на ипотечни програми. От началото на годината са издадени 825 хиляди заеми на стойност 3,1 трилиона рубли. В същото време най-търсени са семейните ипотеки.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest