Ракетните кораби на Каспийската флотилия излязоха на морe за стрелба със 100-мм снаряди

Екипажите на малките ракетни кораби „Велики Устюг“ и „Град Свияжск“ от Каспийската флотилия излязоха в морето за изпълнение на бойна стрелба.

Тренировките се провеждат в рамките на контролна проверка за зимния период на обучение, съобщават от пресслужбата на Южния военен окръг.

Огънят ще се води от корабните артилерийски установки A-190 „Универсал“ по мишени, имитиращи вражески кораби, както и по цели на Чеченския остров, имитиращи морски десант на противника, пише ТВ „Звезда“.

Разчетите на корабите, с помощта на комплекси за радиоелектронна борба, ще създадат примамки. Освен това личният състав на радиотехническите бойни части ще изпълни „постановка“ на примамки с комплекса за пасивно заглушаване ПК-10 „Смелий“, а артилеристите ще изпълнят стрелба от корабни оръдия по цели на суша и море.

Ще бъдат задействани около 20 бойни кораба и съдове за обезпечение, включително базовия миночистач „Магомед Гаджиев“, малките артилерийски кораби „Волгодонск“, „Астрахан“, ракетните кораби „Татарстан“ и „Дагестан“.

Малките ракетни кораби по проект 21 631 („Буян-М“) са руски многоцелеви ракетно-артилерийски кораби с малка водоизместимост на близката морска зона.

Официалното предназначение на корабите на този проект е охрана и защита на икономическата зона на държавата. Практическото бойно използване на корабите от проекта в акваторията на Каспийско и Средиземно море по цели в Сирия обаче показа по-широките им бойни възможности.

„Велики Устюг“ бе заложен на 27 август 2011 г. и е вторият сериен кораб от проекта. Пуснат е на вода на 21 май 2014 година.

А-190 „Универсал“ е мултифункционална корабна артилерийска установка, създадена от конструкторите на нижегородския Централен научноизследователски институт (ЦНИИ) „Буревестник“. Серийно се произвежда в два варианта. А-190Э е със стандартен купол, а А-190-01 с купол, изпълнен по стелт технологии.

Разполага се на кораби с водоизместимост над 500 т, включително на фрегати, корвети, патрулни кораби и противоподводни кораби. Първи във ВМФ я получиха малките ракетни кораби (МРК) „Град Свияжск“. След това тя бе поставена на още няколко кораба.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest