Радикално модифицирани МиГ-21 участваха в учения в Египет

За първи път изтребителите МиГ-29М2 на египетските военновъздушни сили действаха съвместно с FTC-2000 (JL-9, вариант на МиГ-21 от китайско производство) по време на учението „Орлите на Нил-1“.

Използваните учебно-бойни дълбоко модернизирани машини МиГ-21 принадлежат на Судан и помагат за разработването на различни сценарии за използването на крилатата технология, пише „Российская газета“.

„Двадесет и деветките“ са се доказали добре сред арабските пилоти, които ги оценяват заради добрата маневреност, скоростните характеристики и големия арсенал от средства за поразяване.

Освен това руското оборудване традиционно се отличава с висока надеждност.

Суданските самолети са интересни с това, че са експортна версия на бойния тренажор JL-9 – дълбока модернизация на JJ-7, който от своя страна е клонинг на съветския МиГ-21УБ.

Основната разлика с оригинала е използването на странични въздухозаборници.

Нормалното му излетно тегло е само 8000 кг. Максималната скорост е над 1700 км/ч. Максималната височина на полета е 15 000 метра. Обхват – 2500 километра.

Самолетът е оборудван с бордова радиолокационна станция, която дава възможност за ефективно изпълнение на мисии за борба с въздушните цели. За тази цел е оборудван с 23-мм оръдие и ракети с инфрачервени системи за насочване.

Неуправляеми ракети и бомби, включително коректируеми, могат да се използват за удари по наземни цели.

До този момент Судан е закупил 6 броя, като първият самолет е пристигнал през 2017 година. В Китай се разработва и палубна версия на машината.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest