Радарните системи „Млечен път“ ще бъдат поставени в Русия и в чужбина

Системата „Млечен път“, която се разработва в Русия, ще включва радиолокационни станции не само в Русия, но и в други страни, съобщи генералният конструктор на Автоматизирани системи за предупреждение за опасни ситуации в околоземното космическо пространство (АСПОС ОКП) Григорий Ступак.

„В рамките на проекта „Млечен път“ се планира да се създадат и разгърнат специализирани радиолокационни станции не само на територията на Русия, но и зад граница“, заяви Ступак, цитиран от ТАСС.

Според генералния конструктор наземният сегмент на „Млечен път“ ще включва оптикоелектронни и радиотехнически средства.

Разглеждат се варианти за привличане на средства от различни институти на Руската академия на науките (РАН), включително обсерваторията на Института по приложна астрономия на РАН (ИПА РАН), пише „Взгляд“.

„Орбиталната структура на групировката космически апарати за мониторинг на космическото пространство, техният брой, параметри на орбитата, изискванията за бордови и наземни комплекси, ще бъдат определени в рамките на планираните научноизследователски работи“, каза Ступак. Според генералния конструктор на АСПОС ОКП в орбита ще бъдат изведени апарати, оборудвани с бордови оптикоелектронни комплески за мониторинг на околоземното пространство.

Според Ступак „Млечен път“ ще може да открива опасни небесни тела на разстояние от около 30 млн. километра.

„Плановете за създаването на перспективната система „Млечен път“ предвиждат разработване и внедряване на специализирани средства за откриване и мониторинг на опасни небесни тела на разстояние около 30 млн. км от Земята, включително за ранно откриване на астероиди, приближаващи Земята от страната на Слънцето“, отбеляза Ступак.

Според генералния конструктор на АСПОС ОКП опасността от астероид или комета е глобален проблем за цялото човечество. Като пример той даде „незабелязаното“ приближаване и прелитане на астероида 2020 VT4 на разстояние по-малко от 400 км от повърхността на Земята на 13 ноември 2020 година. Според Ступак това „показва недостатъците на съществуващите по света системи и средства за откриване на опасни небесни тела, наблюдението им, определянето на свойствата им и оценка на възможните заплахи“.

Обновената руска автоматизирана система за предупреждение за опасни ситуации в околоземното космическо пространство ще се нарича „Млечен път“. Тя ще включва 65 телескопа, както и космически сегмент.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest