Японците се възхитиха на „геополитическото оръжие“ на Русия

Японските читатели на Yahoo News Japan се възхитиха на предназначените за Арктика мощни руски всъдеходи ДТ-30 „Витяз“ и ги сравниха с американски и шведски машини.

Авторът на статията описва преимуществата на разработката, която съчетава в себе си функцията на сухопътно средство за придвижване и амфибия. Всъдеходът, създаден за военни нужди, е много търсен за широк спектър от транспортни задачи. ДТ-30 е подходящ за работа в сложните условия на Далечния север, Сибир, Далечния изток, Арктика и Антарктика на почви с ниска носимоспособност (блата, девствен сняг, пресечена местност и извън шосе) при температури от -50 до +40 градуса.

Журналистът припомня, че в Япония има машина, подобна на „Витяз“ – „Червен саламандър“, но Токио има само една машина от този тип. А руският ДТ-30 е многосерийно специално транспортно средство, уточнява авторът. Според него многофункционалният и практичен всъдеход отразява „всеобхватните геополитически намерения на Москва“ в Арктика, която в последните години се превърна в „гореща точка на планетата“.

Японците се възхищават от таланата на руските инженери, разработили ДТ-30 и оценяват преимуществата на „Витяз“, предаде РИА „Новости“.

„От своя страна САЩ създадоха и широко рекламираха ‘Снежен крайцер’ (Antarctic Snow Cruiser) за използване в Антарктика. Но къде е той? Американците не успяха. ‘Снежният крайцер’ се превърна в купчина метал. Но руснаците имат голям и богат опит в живота в условията на Крайния север и екстремно ниските температури. При тях всичко се получава!“, отбелязва rejisu, пише „Взгляд“.

„Такава техника шведско производство съществува от 1980-те години. Двузвенните машини Bv.206 служат дори в авиобази на японските сили за самоотбрана, например на базата Садо в Ниигата. На тях има форсиран двигател BvS 10. Но руските ДТ-30 правят много по-мощно впечатление. Шведските машини в сравнение с тях са играчки. Браво, руснаци! Такива машини са много нужни за усвояване на огромните простори на Сибир“, пише потребителят bwa.

„В Русия има много труднопроходими места. Такава техника е необходима“, отбелязва whw.

„Те ще дойдат при нас в Хокайдо! Но как ще минат по пътищата“, пита се masterpiece.

„С глобалното затопляне много територии на вечна замръзналост в Русия ще се размразяват и ще влязат в икономическо обращение. Такава техника ще е много нужна на Русия“, уверен е riajunitsuki.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest