Общество

Якутски учени започнаха да диагностицират увреждания на белите дробове за 15 секунди

С помощта на изкуствен интелект якутски учени диагностицират увреждания на белите дробове от коронавирус за по-малко от минута, разказаха за РИА „Новости“ от компания Sciberia, където разработиха новата методика.

Жители на технопарк „Якутия“ и „Сколково“ намериха начин, позволяващ откриване на белодробни увреждания при COVID-19 за рекордно кратко време, който компенсира умората на медицинските работници, натрупала се по време на пандемията.

„Изкуственият интелект обработва снимки от компютърна томография с висока скорост и повишена точност: досега сме стигнали скорост на обработка на снимките средно от около 15 секунди, а точността на изследване съставлява 98,5%, което компенсира човешката умора“, разказа основателят на проекта Антон Ломакин.

Той отбелязаха, че при обикновени условия за разчитане на компютърна томография лекарите се нуждаят от поне 30-40 минути работа.

Според Ломакин технологията позволява намаляване на натоварването върху лекарите, особено в период на обостряне на епидемичната ситуация, като облекчава работата им и помага за запазване на стотици животи.

„През 2020 г. разработката вече бе успешно използвана за откриване на вирусна пневмония от COVID-19 в медицински учреждения в Якутия. А днес, със съдействието на министерството на здравеопазването на Република Саха, системата за диагностика Sciberia успешно се използва вече в четири големи медицински учреждения в републиката“, отбеляза Ломакин.

По-рано бе съобщено, че стартъпи от технопарк „Якутия“ и Североизточния федерален университет са помогнали на републиката в борбата с коронавируса. За диагностициране на болни се използва интелигентна радиологична информационна система (ИРИС), която открива коронавирусна пневмония въз основа на изображения от компютърна томография с точност от 95%.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest