Ядрената подводница „Казан“ влиза в състава на руския ВМФ през 2020

През декември 2020 г. руският флот ще получи ядрената подводница и ракетоносец „Казан“, пише РИА „Новости„, като се позовава на ръководителя на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов.

„Корабът трябва да бъде предаден на флота тази година през декември“, казва Рахманов. Първоначално пускането в експлоатация на ядрената подводна лодка „Казан“ бе планирано за 2019 г., но бе отложено поради необходимостта от допълнителни изпитания. Подводницата е построена в съответствие с подобрения проект „Ясень-М“ и, както в случая с ядрената подводница „Княз Владимир“ (основната подводница на проекта „Борей-А“), тестовете бяха забавени поради голямото количество нови системи.

Бордовото оборудване „Казан“ е изградено на базата на руски елементи от домашни материали. Оптимизирани са контурите на корпуса на подводницата, броят на изстрелващите модули за крилатите ракети е увеличен: 10 срещу 8. Във всяка установка могат да бъдат заредени 4 крилати ракети „Оникс“ или 5 „Калибър“. След края на изпитанията арсеналът на подводниците ще бъде попълнен с хиперзвуковите ракети „Циркон“, предават от „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest