Общество

Ябълков мармалад: домашно приготвен десерт, с който да посрещнем есента

Казват, че есента е любимото време на романтиците, когато може да се насладиш на прохладния град и шумоленето на златните листа.

За много руснаци това е времето, в което прибират реколтата от дачите и приготвят зимнина. Например от ябълки.

В средата на август славянските народи празнуват Преображение Господне (на руски Яблочный Спас, бел. ред.), празник на жътвата. Хората вярват, че тогава природата започва да се подготвя за есента и зимата. На този ден хората по традиция събират реколтата от ябълки и я осветяват в църквата.

В първата неделя след празника руснаците организират ябълково чаено парти. Масата се слага в градината. Гостите се черпят с ябълки, мед и мармалад, пият чай от самовар. По традиция пеят весели песни. Има поверие, че колкото по-щедро нагостиш гостите си на този ден с ябълки, толкова по-милостив ще е Господ към починалите роднини на домакините. Чаеното парти продължава, докато се смрачи.

Преображение Господне е също времето, когато се приготвя зимнина: плодовете се използват за най-различни видове сладка, ябълките и крушите се изсушават (сега има специални уреди за това), някои ябълки се консервират.

Предлагаме ви да приготвим мармалад от ябълки, който не е необходимо задължително да оставите за зимата. Твърде вероятно е той да свърши до края на септември.

Снимка: Анна СорокинаСнимка: Анна Сорокина

Съставки:\t1 кг ябълки\t500 г захар (2 чаши)Може да приготвите различно количество ябълки, най-важното е да използвате два пъти по-малко захар. И знайте, че сладкото ще намалее значително по време на готвенето, затова не ви съветваме да използвате по-малко от 500 г ябълки.

Следвайте следните стъпки:

1. Измийте, обелете, почистете и нарежете ябълките на малки парченца. Също може да настържете плодовете, като използвате средната големина на рендето.

2. Сложете ябълките в тенджера (най-добре използвайте неръждаема стомана или тефлон). Изсипете захарта и я разпределете равномерно.

3. Сложете на лек огън и гответе около 30 минути, докато омекнат. След това разбъркайте и варете на бавен огън още 20-30 минути, в зависимост от вида ябълки. Ако сложите твърде много захар, мармаладът ще се превърне в карамел. В този случай може да добавите малко гореща вода.

Снимка: Анна СорокинаСнимка: Анна Сорокина

Когато сместа намалее двойно, проверете дали е готово; поставете една капка върху чинийка, оставете да изстине и погледнете. Ако не се разтича, сладкото е готово. Готовото сладко трябва да има тъмен кехлибарен цвят.

Сладкото е хубаво и топло, и студено. Перфектно е за пълнежи на пайове и сладки или като отделен десерт.

Снимка: Анна СорокинаСнимка: Анна Сорокина

Тайните на хубавото ябълково сладко:

 • Хубаво е да изберете ябълки с натурален кисел вкус: Антоновка, Симиренко или други сортове, които растат на вашата дача.
   
 • Зрели или презрели плодове са най-добрите за сладко – те съдържат много пектин и омекват по-добре при готвене.
   
 • Когато готвите, може да добавите кора от лимон и сок от цитрус на сладкото, както и ванилия, кардамон или канела на върха на ножа.
   
 • Сладкото най-добре се приготвя в съд с широко дъно или тиган – това помага на водата да се изпари по-бързо.
   
 • Сладкото може да се приготви и във фурна или съд за бавно готвене. Някои уреди вече имат специални функции за приготвяне на сладка или зимнина.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest