Общество

Путин: Западът се опитва да ограничи развитието на Китай

Всичко, което е свързано с отношенията между Русия и Запада, е свързано с геополитическите интереси на западните държави.

И атаките във всички посоки, включително и в духовната сфера, са продължение на това геополитическо противоборство. Разбира се, Западът отдавна се стреми, да речем, «да католизира» Русия, да я завлече там, под Светия престол. И когато това не се получава, започва да се търсят различни инструменти, за да представят страната ни като някаква «империя на злото», въпреки че това каза Рейгън, но на практика всичко това се влачи от Средновековието, а може би и по-отрано.

След като Русия ставаше по-силна, ставаше истински геополитически конкурент, – именно конкурент, веднага започваше политиката на сдържане на Русия. Точно както днес Западът се опитва да ограничи развитието на Китай, защото вижда, че Китай под ръководството на КПК и под ръководството на нашия приятел и Председател на Китайската народна република се развива бързо и успешно. Това ги шокира и те правят всичко, за да забавят развитието на Китай. Но това не може да стане, закъсняха. Влакът е заминал. Това е обективен процес.

И не става въпрос само за Китай. <…> Ще се развият нови центрове на власт и това, което правят някои западни страни, начело със САЩ – тези опити за сдържане само ще им навредят.

©️ От отговорите на Президента на Русия В.В.Путин на въпроси по време на пленарното заседание на Източния икономически форум

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest