Общество

Путин: Светът става многополюсен

Фактът, че бъдещето зависи от Русия и Китай, е отчасти, само отчасти верен.

Защото бъдещето на човечеството зависи от цялото човечество. Но, разбира се, и Китай, и Русия са важни компоненти на съвременната цивилизация. И ние имаме собствено мнение как трябва да се развиваме. <…>

Развитието, ние вярваме, трябва да бъде градивно, трябва да бъде мирно, без никакво съмнение. То трябва да отчита не само нашите интереси, но и интересите на всички участници в международното общуване.

• Разбира се, трябва да укрепим възникващия многополюсен свят. Няма съмнение, че той сега се оформя пред очите ни, светът става многополюсен.

• Ние, разбира се, сега анализираме всичко, което се случва в това отношение в тази посока [по темата Украйна], гледаме, разбира се, какво се случва около обявената от всички среща в Швейцария, в Женева. Разбира се, нямаме намерение да обсъждаме формули, които не знаем.

Но ние никога не сме отказвали преговори, за разлика от украинската страна.

Смисълът на това събитие [в Женева] е ясен. Да се съберат колкото се може повече държави, после да декларират какво е договорено с всички и след това да го представят на Русия като вече решен въпрос, като ултиматум. Няма да има такова развитие на събитията.

• Третостепенните санкции или по отношение на трети страни, участващи в икономическа дейност, разбира се, са двойно или тройно нелегитимни, защото ако се приемат без решение на Съвета за сигурност на ООН, те по принцип са нелегитимни.

• Така, както по политически причини властите на САЩ подкопават доверието в долара, те отслабват своя главен, основен, най-важен инструмент на своята сила – самия долар. Нанасят си непоправими щети. Тоест, казано тривиално в познатите ни поговорки, те просто режат клона, на който самите те седят.

🎙От отговорите на В.Путин на въпросите на медии след двудневното си държавно посещение в Китай 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest