Общество

Путин: Светът преживява експлозивен технологичен растеж

Виждаме как между страните се зароди истинска надпревара за укрепване на суверенитета им, и то на три ключови нива: държавно, ценностно-културно и икономическо. При това страните, които още преди малко време са били лидери на глобалното развитие, се опитват с всичките си сили, по честен и нечестен начин, да запазят своята изплъзгваща от техните ръце роля на хегемони <…>

Тук, разбира се, виждаме, че икономика номер едно вече е Китай и то с голямо предимство от второто място. Индия е третата по големина икономика в света и е световен лидер по динамика на развитие.

Страните от Южна Азия и Африка, където има висока раждаемост и все още ниска степен на урбанизация, както и бърз, догонващ икономически растеж, все повече показват себе си. Според експертите именно такива държави ще определят световната икономическа картина вече в средата на този век.

Бих искал да добавя, че сега светът преживява експлозивен технологичен растеж в почти всички сфери на живота. Той сериозно променя управлението, производствените процеси и дори цели индустрии. Очевидно е, че тези страни, които не само произвеждат нови решения, но и са в състояние да осигурят тяхното бързо, напреднало внедряване, ще могат да се възползват напълно от технологичния прогрес.

Русия е доказала високо ниво на готовност и възприемчивост към технологичните промени. Виждаме как нашият финансов сектор, електронната търговия, транспортните услуги и системата на публичната администрация вече са се променили. Подобни процеси започват да се развиват и във Въоръжените сили, където също имаме нужда от високо ниво на технологично обновление. Това е най-важният, определящ въпрос за страната ни.

©️ Из речта на В.В.Путин на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest