Общество

Путин: Спортът за нас е безусловен държавен приоритет

«Благодарение» на някои ръководители на съвременния Международен олимпийски комитет научихме, че поканата за Игрите не е безусловно право на най-добрите спортисти, а вид привилегия, която може да се спечели не със спортни резултати, а с някои политически жестове, които изобщо нямат никакво отношение към спорта, и че самите Игри могат да бъдат използвани като инструмент за политически натиск срещу хора, които нямат никакво отношение към политиката, и като груба и всъщност расистка, етническа дискриминация. Освен това научихме, чухме, че Олимпийската харта уж е остаряла и вече няма универсален характер. Някои чиновници от спорта просто си присвоиха правото да определят за кого се прилага тази Олимпийска харта и за кого не.

❗️ Такива подходи противоречат на самата природа на спорта, но ние сме сигурни: има ценности, които не могат да бъдат предадени, отменени, разменени за нещо или продадени. Една от тях, разбира се, е спортът и неговата обединяваща сила – това всъщност е смисълът на международните спортни движения.

Ние винаги сме потвърждавали нашата позиция и ще продължим да я потвърждаваме с дела. Спортът за нас е безусловен държавен приоритет, най-важната съставна част от националните цели за развитие.

Ще продължим добрите, славни традиции на родното спортно образование и ще продължим да работим в спорта за високи постижения.

©️ От речта на В.В.Путин на форума «Русия – спортна държава»

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest