Путин си постави втората доза от ваксината срещу коронавирус

Президентът на Русия Владимир Путин си постави втората доза от двуфазната ваксина срещу коронавирус. Това се случи три седмици след поставянето на първата.

„Искам да ви информирам, че сега, преди да вляза в тази зала, си поставих втората доза. Надявам се, че всичко ще е наред. Даже не се надявам, убеден съм“, каза Путин в президиума на Руското географско дружество, предаде РИА „Новости“.

Вечерта на 23 март на руския президент беше поставена първата доза от двуфазна руска ваксина срещу коронавирус. Това съобщи прессекретарят му Дмитрий Песков, а втората трябваше да бъде поставена след 3 седмици.

Путин се ваксинира без камери и обясни, че не смята това за нужно, а ако някой иска да фалшифицира нещо в процеса, то това не е трудно, защото ще покаже пред камерите не самия препарат, а например витамини. Президентът не разкри и името на ваксината, като заяви, че то е известно само на неговия лекар.

В момента в Русия са регистрирани три ваксини срещу COVID-19 – това са „Спутник V“, „ЭпиВакКорона“ и „КовиВак“. Първата и втората ваксина са одобрени за ваксинация на хора над 60 години, а „КовиВак“ засега има разрешение само за прилагане на лица от 18 до 60 години. Както съобщи в началото на април министърът на здравеопазването Михаил Мурашко, все още продължават изследванията за прилагането на този препарат на хора над 60 години.

Всичките три ваксини предполагат въвеждането на два компонента на препарата. Втората доза на „Спутник V“ трябва да се направи три седмици по-късно, а при „ЭпиВакКорона“ тя може да се направи след 2-3 седмици, докато при „КовиВак“ интервалът е 2 седмици.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest