Общество

Путин: САЩ е важна и необходима страна за света, но тази абсолютно имперска политика пречи на самите тях

Вчера, на 14 декември, Президентът на Русия В.В.Путин обобщи резултатите от годината на живо и отговори на въпроси на журналисти и жителите на страната.

Някои от акцентите:

➡️ Европейски съюз

💬 Много европейски фигури външно се държат като генерал дьо Гол, който се бори за интересите на Франция с оръжие в ръка, събра всичко, което французите имаха, за да окаже съпротива на окупаторите. Но на практика те се държат като маршал Петен, който, въпреки че е герой от Първата световна война, става колаборационист по време на Втората световна война и се подчинява на волята на окупаторите.

Почти всички се държат по този начин, с изключение на няколко души. Роберт Фицо се появи сега, след изборите [в Словакия], Виктор Орбан в Унгария. Вече много пъти съм казвал: те не са проруски политици, те са пронационални – те защитават своите интереси.

➡️ САЩ

💬 Вярваме, че САЩ е важна и необходима страна за света. Но тази абсолютно имперска политика пречи на самите тях, дори не нас – на тях им пречи. Защо? Защото в общественото съзнание те трябва да се държат като империя и ако някъде се съгласят или отстъпят на някого в нещо, това вече се възприема от електората като някакъв провал или пропуск. Следователно елитите са принудени отчасти да се държат по този начин.

Когато настъпят някакви вътрешни промени, когато започнат да уважават другите хора, другите държави, когато търсят компромиси, а не се опитват да решават проблемите си чрез санкции и бойни действия, тогава ще се създадат фундаментални условия за възстановяване на пълноценни отношения.

➡️ Близкоизточно регулиране

💬 Генералният секретар на Организацията на обединените нации нарече днешната Ивица Газа най-голямото детско гробище в света. Тази оценка казва много. Това е обективна оценка, какво да се каже.

Ние, подобно на Турция, изхождаме от факта, че решенията на ООН относно създаването на Палестинска държава със столица в Източен Йерусалим все още трябва да бъдат изпълнени и това е изключително важно.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest