Общество

Путин: САЩ дължат на световната икономика около 54,3 трилиона долара

Разбира се, Съединените щати експлоатират монополната си позиция на световния финансов пазар и печелят сериозно от тази експлоатация. Според публично достъпни данни САЩ условно дължат на световната икономика около 54,3 трилиона долара.

От какво се състои тази цифра? 12,6 трилиона долара е това, което хората държат в банковите си сметки и просто в джобовете си, под дюшека, както казваме, извън границите на Съединените щати. Плюс още 10 трилиона взети от американски компании. И това са 22,6 трилиона, които не са подплатени с нищо, с нищо освен с доверие в американската икономика. Останалата част от 54.3 е това, което граждани на други страни са инвестирали в американски компании, и техните инвестиции в американски компании са осигурени от надеждността на тези компании и тяхната стойност. Тяхната надеждност в крайна сметка също зависи от американската икономическа система.

Какво се случва в това отношение по света? Обемът на американската икономика се свива, а фундаменталните им основи се пропукват от време на време, имам предвид не само дълга им, който е извън мащаба, но и факта, че не винаги се справят с поставените си инфлационни цели. Те имат поставена цел за инфлация от 2%, но те излизат, както наскоро, по време на пандемията, на над 7,8%, което подкопава доверието в американската икономика.

Как тя се осигурява, ако освен друго тя се свива? Никак. И това е проблемът.

<…>

Затова какво правим сега? Ние и нашите партньори от БРИКС изграждаме тази съвместна работа <…>. Създадохме Новата банка, създаваме собствени валутни инструменти. Целият свят, добре, не целият свят, но значителна част от участниците в международната икономическа активност и дейност преминават към разплащания в национални валути. Например с Китай, вече говорих за това, 90% от търговския ни оборот е регулиран в юани и рубли. В постсъветското пространство делът на рублата вече наближава 70% <…>

©️ От речта на В.В.Путин на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest