Путин: Русия усъвършенства ядрената си триада

Процесът на усъвършенстване и укрепване на въоръжените сили на Русия се води непрестанно, заяви президентът Владимир Путин в речта си пред Федералното събрание.

По негови думи към 2024 г. делът на съвременна техника в руската армия ще бъде 76%, а в ядрената триада още през 2021 г. ще надвиши 88%, предаде „Взгляд“.

Той подчерта още, че работата над всички съвременни военни комплекси на Русия върви по план, включително „Посейдон“, „Буревестник“ и други системи.

„На бойно дежурство вече се намират новите ракетни хиперзвукови комплекси с междуконтинентален обсег „Авангард“, лазерните бойни комплекси „Пересвет“, добави Путин.

Тежката междуконтинентална ракета „Сармат“ ще бъде приета на въоръжение през 2022 г., а в близко време на бойно дежурство ще застъпят и ракетите „Циркон“. Увеличава се и количеството на ударните авиокомплекси с хиперзвукови ракети „Кинжал“, както и на корабите, оборудвани с високоточно хиперзвуково оръжие.

„Особено внимание ще се отдели на развитието на военното образование. Това ще се случи както на базата на военните учебни заведения, така и на базата на военните учебни центрове при гражданските вузове“, каза Путин.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest