Общество

Путин: Русия е за пълно и окончателно приключване на конфликта

Винаги сме били и оставаме отворени за обсъждане на политико-дипломатическо уреждане.

Обаче от другата страна чуваме за нежеланието въпросът да се реши точно по този начин. А спонсорите на Украйна продължават да се опитват да използват тази държава и нейния народ като таран, жертва в конфронтацията с Русия.

Както виждаме състоянието на нещата, включително като вземем предвид това, което чухме днес от г-н министър-председателя, Киев все още не е готов да се откаже от идеята за водене на „война до победен край“.

Според мен киевският режим не допуска самата идея за прекратяване на военните действия и защото в този случай отпада претекстът за удължаване на военното положение. И ако трябва да се отмени военното положение, това означава, че ще трябва да се проведат избори, които така и не се състояха навреме. Но шансовете да ги спечелят за изгубилите рейтинг и легитимност украински управляващи са близки до нула.

А нашата мирна инициатива беше очертана съвсем наскоро на срещата ми с ръководството на Министерството на външните работи на Руската Федерация. Прилагането й, струва ни се, би позволило спирането на военните действия и започването на преговори. При което това не трябва да е просто примирие или временно спиране на огъня, не някаква пауза, която киевският режим може да използва, за да възстанови загубите, да се прегрупира и превъоръжи. Русия е за пълно и окончателно приключване на конфликта. Условията за това, както вече казах, бяха изложени в моето изказване в Министерството на външните работи. Става дума за пълното изтегляне на всички войски на Украйна от Донецката и Луганската народни републики, от Запорожката и Херсонската области. Има и други условия. Но това е тема за доста подробно разглеждане в хода на евентуална съвместна работа.

©️ От изявлението на В.В.Путин пред медиите след преговори с министър-председателя на Унгария В.Орбан

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest