Общество

Путин: Русия е ключов участник в световната търговия

Въпреки всички пречки и нелегитимни санкции, Русия остава един от ключовите участници в световната търговия и активно развива логистиката и географията на сътрудничество.

Укрепват се отношенията ни със страните от Азия (60% ръст от 2020 до 2023 г.), Близкия изток (двойно увеличение), Африка (69%) и Латинска Америка (42%).

Като цяло, делът на държавите, приятелски настроени към Русия – и както виждаме, това е, върху което трябва да обръщаме внимание преди всичко, върху икономиките на бързо развиващите се държави, те ще определят бъдещето на световната икономика – днес те вече представляват три четвърти от търговския ни оборот.

Ние продължаваме да работим ефективно с нашите партньори в Евразес, като осигуряваме баланс на интересите на всички участници. През миналата година общият БВП на страните от съюза е нараснал с 3,8%, а обемът на взаимната търговия – с 4,7%. Освен това структурата му се подобри качествено, а именно се увеличи предлагането на готова високотехнологична продукция. Точно това: несуровинен, неенергиен износ от Русия – ние ще подкрепяме активно. До 2030 г. обемът му трябва да нарасне поне с две трети спрямо 2023 г.

В същото време не говорим само за увеличаване на експортните доставки в тонове, кубични метри, единици готова продукция, но говорим за стоки с висока добавена стойност, и не само за навлизане на руски компании на нови регионални пазари и разширяване на географията на сътрудничество.

©️ Из речта на В.В.Путин на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest