Общество

Путин разказа какви оръжия ще получат руските въоръжени сили тази година

На среща в Кремъл с възпитаници на военни академии Владимир Путин разказа, че сред новите оръжейни системи са междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“, корабната хиперзвукова ракета „Циркон“ и зенитните системи С-500 „Прометей“.

Ракетният комплекс s междуконтинентална балистична ракета РС-28 „Сармат“ ще е най-мощното стратегическо оръжие за първата половина на ХХI век. Този комплекс ще замени междуконтиненталните балистични ракети Р-36М „Воевода“. Също така новите ракети могат да бъдат инсталирани в същите шахти, в които сега се разполагат „Воевода“, пише „Российская газета“.https://player.vgtrk.com/iframe/video/id/2312202/start_zoom/true/showZoomBtn/false/sid/rosgazeta/mute/true/?acc_video_id=2427317

Ракетата РС-28 се отличава с много по-мощен двигател, който позволява повишаване на бойната устойчивост и ефективността на бойната работа. Освен това се съкращава времето за достигане на целта. Новият ракетен компекс практически няма ограничения в обсега. Бойните блокове „Сармат“ могат да летят към целите си през Северния и Южния полюс. „Сармат“ може да носи широка гама ядрени боеприпаси с голяма мощност. По брой и мощност на бойните глави тя превъзхожда“Воевода“.

Както бе обявено по-рано, РС-28 може да носи поне 10 блока. Мощността на всяка бойна глава е не по-малко от 800 кг. Особен интерес представлява вариантът на комплекса РС-28 с хиперзвукови маневриращи бойни блокове „Авангард“. Освен това шахтовите пускови установки на „Сармат“ ще бъдат прикривани от комплекси за активна защита, способни да унищожават дори високоточни ракети с ядрени бойни глави. Тоест тази ракета ще стане наистина неуязвима.

„Циркон“ е противокорабна хиперзвукова ракета, способна да лети със скорост над 10 000 км/час и на разстояние над 500 км. Тази ракета може да унищожава всички типове надводни кораби, включително самолетоносачи. Средствата за ПВО и ПРО не могат да я прехванат. Както и „Сармат“, новата ракета може да се разположи в пускови установки на „Калибър“, което позволява корабите и подводниците да бъдат въоръжавани с нея без проблем.

Зенитно-ракетната система С-500 „Прометей“ е уникална и няма аналог по света. Тя е мобилна, може да унищожава всички типове въздушни цели. Специалистите предполагат, че С-500 е създадена специално за отразяване евентуални атаки от американското оръжие-чудо Х-38В. Този апарат може да носи на борда си ядрено оръжие и може да остане в земната орбита с години, а когато е нужно – да се спусне до 200 км височина и да пусне бойните си глави. Но те вече ще бъдат в обхвата на „Прометей“ и гарантирано ще бъдат ликвидирани.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest