Общество

Путин: Ражда се свободен и многополюсен свят

Опитът от хилядолетната история на страната ни убедително показва, че културното многообразие е най-голямата благодат, а взаимодействието на културите е едно от условията за стабилно и мирно развитие, защото сред основните причини за сегашното напрежение в света са претенциите на отделните сили за изключителност, тяхното пренебрежение към други обичаи, духовни ценности, желанието да подложат всички и всичко на унификация, при това според собствения си шаблон, който те смятат за най-добър и най-универсален. Такава вулгарна глобализация и, бих добавил, културна експанзия доведоха до потискане и обедняване на културите и многократно увеличиха потенциала за конфликти.

❗️Ние сме убедени: бъдещето е в свободното, многолинейно и разнообразно развитие на културите, в най-широкия диалог между хуманитарните общности на многополюсния свят, който се ражда днес. Доколкото разбирам, сегашният Форум на обединените култури има за цел да стане част от такъв диалог. <…>

Но за тези, които фалшифицират историята – а такива, за съжаление, винаги е имало достатъчно в преломни моменти от историята – истинското изкуство е, както се казва, кост в гърлото. То не позволява на тези хора да изкривяват миналото в интерес на днешните, идеологическите си или, както често виждаме, гендерни конструкции и им пречи да настройват хората един срещу друг. Затова лъжците измислят фалшификати в киното, журналистиката и литературата.

⛔️ В същото време всичко, което не се вписва в техните исторически фалшификати, просто се зачерква. Цели пластове от историята, изкуството на Западна Европа, Азия, Африка, Латинска Америка се премълчават, сякаш нищо не се е случило, а напоследък се опитват да отменят нашата култура като цяло. <…>

Самата политика за премахване на Русия е по своята същност антикултурна, неоколониална и расистка. <…> Въпреки всички забрани и санкции, изкуството все още не познава граници. Винаги е било така, така е и така ще бъде.

©️ Из речта на В.В.Путин на пленарното заседание на Форума на обединените култури

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest