Общество

Путин призна, че му допадат много от левите ценности

Руският президент Владимир Путин призна, че харесва много от левите ценности, които сравни с християнските.

В интервю с журналиста Павел Зарубин, част от което беше показана в сряда от телевизионния канал „Россия 24“, държавният глава припомни, че „той е бил член на Комунистическата партия на Съветския съюз почти двадесет, осемнадесет години“.

„Бях там, честно казано, редови, но като цяло – идеологически член на партията. Все още харесвам много от тези ценности на левия характер. Равенство, братство, какво лошо има в това? То е сходно с християнството в действителност“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

В отговор на въпрос кой от двамата кандидати за президент на САЩ повече му харесва, Путин отбеляза, че Демократическата партия на кандидата Джоузеф Байдън „традиционно е по-близо до така наречените либерални ценности, тя е по-близо до идеите на социал-демократите в сравнение с Европа, а от социал-демократическата среда някога израства и комунистическата партия“. Путин отбеляза, че въпреки че много леви ценности „са трудни за реализиране в реалния живот, те са много привлекателни“. „Следователно в този смисъл има дори някаква идеологическа база за установяване на контакти с представители на Демократическата партия“, добави Путин и призна със съжаление, че партията демонстрира „доста остра антируска реторика“.

Президентът на Русия припомни, че афроамериканското население представлява стабилна електорална база за Демократическата партия на САЩ, „и Съветският съюз постоянно поддържа движението на афроамериканците към обезпечаване на техните законни права“. „Дори Коминтерна пише през 1930-те години, че негърските представители на работническата класа и белите работници имат един враг – империализма и капитализма. И те пишат, че тази група може да бъде най-ефективна в бъдещата революционна борба. Така че и тук има нещо, което до известна степен, добре, ако не ни обединява и не ни свързва, то поне е обща ценност. Не се страхувам от тези думи, каквито и да са те“, каза президентът.

Путин спомена още, че „в целия Съветски съюз има огромни портрети на члена на Комунистическата партия на САЩ и активистка за правата на афроамериканците Анджела Дейвис“. „Затова ни се струва, че е нещо, за което можем да говорим и което представлява поне някаква основа за взаимно разбирателство“, добави държавният глава.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest