Общество

Путин припомни последния опит на Хитлер да се съюзи със Сталин

През ноември 1940 г. фюрерът Адолф Хитлер прави последния си опит да убеди СССР да се присъедини към Алианса на Третия райх, фашистка Италия и милитаристка Япония.

Това пише руският президент Владимир Путин в своята статия за американското списание The National Interest. Тогава по време на посещението на народния комисар по външните работи на СССР Вячеслав Молотов в Берлин Хитлер се опитва да убеди съветското ръководство, начело с Йосиф Сталин, да се обедини със страните от Оста, но съветите не се поддават. „Молотов точно следва инструкциите на Сталин и се ограничава до обща дискусия за германската идея за присъединяване на Съветския съюз към Тристранния пакт, подписан от Германия, Италия и Япония през септември 1940 г. и насочен срещу САЩ и Великобритания“, пише държавният глава на Русия, цитиран от Лента.ру.

Путин цитира също посланието на Молотов до пълномощния представител на СССР в Лондон Иван Майски, изпратено до дипломата на 17 ноември същата година: „Току-що разменихме мнения в Берлин… и това е всичко“.

Впоследствие Москва поставя очевидно нереалистични условия за съюза, по-специално изтеглянето на германските войски от Финландия, отбелязва руският президент. „Това е изключило всяка възможност за присъединяване към пакта“, подчертава Путин.

В същата статия руският лидер пише, че Хитлер е решил да атакува СССР, тъй като не се е съмнявал в бързината и успеха на военната кампания. Путин също така отбелязва, че Съветският съюз се е стремил да избегне влизането в пряк военен конфликт с нацистка Германия възможно най-дълго.

Това не е първият път, в който Путин повдига темата за предвоенната политика на европейските държави.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest