Общество

Путин: Превъоръжаването на руската армия продължава и през идната година

Високият темп на превъоръжаване на руската армия с нова и перспективна военна техника трябва да продължи през 2021 г. и през следващите години.

Президентът определи тази задача като ключова и отбеляза, че на първо място тя касае обновяването на ядрената триада.

Сега делът на съвременното оръжие там достига 86%, което позволява да се гарантира сигурността на Русия. И след 12 месеца се планира този показател да се увеличи до 88,3%. Именно такива цифри порзвучаха в доклада на Върховния главнокомандващ на съвета колегията на министерство на отбраната.

„Да стоим на място е абсолютно недопустимо“, предупреди Путин. „Скоростта на изменение във всички критично важни за Въоръжените сили сфери е необичайно висока. Това дори не е Формула 1 – скоростта на промяната е космическа“, каза президентът. „Ако спрем дори за една секунда, веднага ще започнем да изоставаме“, предупреди той, цитиран от „Российская газета“.

За военните и генералите от промишлеността  тези думи са като заповед. Към тях са насочени и мащабни планове за отбрана на страната в периода от 2021 до 2025 година. По-конкретно – какъв вид развитие на стратегическите ядрени сили на Русия предвиждат през идната година:

На бойно дежурство в Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) застъпиха 13 пускови установки с междуконтинентални балистични ракети „Ярс“ и „Авангард“. През 2021 г. ракетните дивизии в Козелск, Ясни, Ужур, Новосибирск и Йошкар Ола ще завърши строителството на инфраструктура за тези комплекси. В района на населеното място Северо-Енисейски в Красноярския край, ще бъде оборудван специален полигон за летателни изпитания на най-новия ракетен комплекс „Сармат“.

Известно е, че тежката му междуконтинентална балистична ракета ще замени най-мощната в света стратегическа РС-20В „Воевода“, която още по съветско време на Запад получава прякора „Сатана“. Командващият РВСН Сергей Каракаев наскоро заяви, че в Ужурската дивизия тече подготовка за превъоръжение на главния ракетен полк на „Сармат“. Този стратегически комплекс ще застъпи на бойнбо дежурство през 2022 година.

Не по-малко амбициозни изглеждат и плановете за развитие на далечната авиация и стратегическия подводен флот на Русия. Ето само два факта, обявени от Сергей Шойгу. Факт първи – догодина ще започнат държавни изпитания на модернизирания самолет Ту-160. Това е основният руски носител на ядрено оръжие с въздушно базиране. Ето защо военното ведомство не веднъж говори за необходимостта от модернизиране на всички „Бели лебеди“, които се намират на въоръжение в руските Въздушно-космически сили (ВКС).

Така бяха формулирани изискванията за обновяване на самолета. Той трябва да патрулира възможно най-дълго, да е на дежурство във въздуха, да излита и каца от практически всякакви летища, да има добра товароподемност, за да носи възможно най-много оръжия и да бъде невидим. Доколко всичко това ще бъде реализирано в модернизирания Ту-160, зависи от пилотите. Но е напълно ясно, че те ще получат изцяло нов ракетоносец – както по летателни характеристики, така и по бойна ефективност.

Що се отнася до въоръжението на самолета, той и сега може да участва в решаване на стратегически задачи. Например крилатите ракети Х-101 с неядрено въоръжение доказаха в Сирия изключителна точност и ударна мощ.

През следващата година на бойно дежурство в РВСН ще влязат 13 пускови установки с междуконтинентални балистични ракети „Ярс“ и „Авангард“.

Вторият факт – през 2021 г. в състава на Военноморския флот (ВМФ) ще приемат два атомни подводни крайцера по проект „Борей-A“, „Княз Олег“ и „Генералисимус Суворов“ с балистични ракети „Булава“. Припомняме, че тази година флотът вече беше попълнен с главния атомен подводен крайцер от този проект – „Княз Владимир“. „Княз Олег“ и „Генералисимус Суворов“ са съответно петата и шестата подводница от серия 955 „Борей“ и втората и третата, произведени в модернизирания вариант с индекс „А“.

Те са по-тихи, с по-добра маневреност, повишена способност за задържане на дълбочина и по-съвременна система за управление на бордовото въоръжение. В допълнение към шестте 533-мм торпедни апарата, те ще са оборудвани и с ракети-торпеда и зенитно-ракетен комплекс. Основното ударно средство на подводниците е морската „Булава“, като на всяка има по 16 такива. Тристепенната твърдогоривна ракета носи 6 бойни блока с индивидуално насочване. На разстояние от 10 000 км „Булава“ поразява цел с вероятно отклонение от нея само 120-350 метра. Като се има предвид, че морската ракета е носител на ядрен заряд, това не е толкова много.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest