Путин отдаде почит на жертвите при обсадата на Ленинград на Пискарьовското гробище

Руският президент Владимир Путин посети мемориалното Пискарьовско гробище в Санкт Петербург, за да почете паметта на жителите и защитниците на Ленинград, жертви на блокадата, която приключва преди точно 78 години.

Държавният глава поднесе букет цветя на братската могила, в която, както е установено по документи, е погребан брат му, загинал като дете по време на блокадата. След това, минавайки по централната алея на Пискарьовското гробище, президентът положи венец в подножието на паметника „Родината-майка“, пише ТАСС.

По време на церемонията беше изпълнен химна на Руската федерация. Путин спря за няколко минути близо до паметника и сведе глава. Мероприятието завърши с шествие на военнослужещи под звуците на военен оркестър.

Пискарьовското гробище е най-голямата братска могила от Втората световна война, където са погребани около половин милион жители и защитници на обсадения Ленинград. Масовите погребения са извършвани тук, в северната част на града, в най-тежката блокадна зима от 1941-1942 г., когато ежедневно в града загиват по няколко хиляди души от глад, студ и бомбардировки. До момента са установени само около 150 000 имена на погребани тук, но търсенето на останалите все още продължава. Историците обаче смятат, че е възможно повечето от тях никога да не бъдат идентифицирани.

Путин е роден през 1952 г. в Ленинград, редовно участва в мероприятия в памет на загиналите в блокадата. За президента това е и много лична, семейна история. На „Невски пятачок“, където сега стои паметникът „Граничен камък“, воюва бащата на държавния глава Владимир Спиридонович Путин. Майката на Путин прекарва цялата блокада в Ленинград и преживява всичките ѝ трудности. По-големият брат на Путин – Виктор, който е погребан в една от братските могили на Пискарьовското гробище, умира от дифтерия по време на блокадата през зимата на 1942 година.

Блокадата на Ленинград продължава 872 дни и отнема живота на стотици хиляди жители на града. Историците все още не могат да посочат точна цифра, оценките варират от 500 000 до 1,5 млн. души. Блокадата продължава от 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г., но през цялото това време животът в града не спира – работят предприятия, училища, културни учреждения. Битката за Ленинград остава в историята като едно от най-дългите и кръвопролитни сражения на Втората световна война.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest