Путин обяви регистрацията на втората руска ваксина срещу коронавирус

Новосибирският център „Вектор“ регистрира втората руска ваксина срещу коронавирус, каза руският президент Владимир Путин на откриване на среща с членове на правителството.

„ЭпиВакКорона“ е безопасна, първите 60 000 дози ще бъдат произведени в близко бъдеще, заяви вицепремиерът Татяна Голикова. Според министерството на здравеопазването препаратът ще влезе в цивилно обращение от 1 януари, пише РИА „Новости“.

„Ваксината се инжектира двукратно, интрамускулно с интервал от най-малко 14-21 дни, в доза от 0,5 мл, в горната трета на външната повърхност на рамото – в областта на делтоидния мускул. Ако е невъзможно да се инжектира в делтоидния мускул, препаратът се инжектира в широкия страничен бедрен мускул“, следва от инструкциите, публикувани в държавния регистър на лекарствените средства.

Държавният глава добави, че Голикова и шефът на Роспотребнадзор Анна Попова вече са ваксинирани с новата ваксина като част от клиничните изследвания.

Това е вторият руски препарат за профилактика на COVID-19, първият – „Спутник V“ – беше регистриран в средата на август. Освен това се работи по създаването на жива ваксина от Центъра за изследване и разработване на имунобиологични препарати „Чумаков“ към Руската академия на науките.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest