Путин: Неработна седмица в Русия и мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия успешно задържа разпространението на коронавирусната инфекция, но призова гражданите да следят здравословното си състояние и предложи редица мерки в тяхна защита.

Според Путин благодарение на навременните мерки Русия е успяла да овладее „масовото и светкавично“ разпространение на болестта, но е невъзможно страната изцяло да блокира проникването на вируса.

Президентът благодари на медиците и учените за всеотдайната работа и призова гражданите да обърнат максимално внимание на препоръките на специалистите, за да не повторят ситуацията от редица други страни,

Неочаквана новина се оказа предложението на Путин следващата седмица да се обяви за неработна за всички граждани на Русия, освен органите на властта, без намаляване на заплатите. Според държавния глава това е необходима мярка, за да се ограничи разпространението на вируса.

Президентът изброи мерките за икономическа подкрепа за населението и малкия и средния бизнес. Те включват автоматично удължаване на социалноосигурителните обезщетения и материалната месечна помощ за семействата с деца, на обезщетенията по болест, както и отлагане на данъчните задължения за малкия и среден бизнес и временно спиране на обслужванията по заемите, в случай на намаляване на доходите. Президентът призова за оказване на подкрепа за гражданите, изложени на риск от работа в редица сектори на руската икономика. Държавата не трябва да допуска спад на пазара на труда, заяви държавният глава.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest