Путин назова четирима предатели от времето на Втората световна война

Френският маршал Филип Петен, съветският военачалник Андрей Власов, украинският националистически лидер Степан Бандера и норвежкият премиер Видкун Кислинг са предатели, заяви руският президент Владимир Путин.

Той писа за това в статия за американското списание The National Interest по темата за Втората световна война.

„Техните слуги и последователи, въпреки че бяха прикрити като борци за независимост или освобождение от комунизма, са предатели и палачи“, смята руският лидер, цитиран от Лента.ру.

Според Путин последователите на тези хора често ги превъзхождат по безчовечност. Те с готовност са изпълнявали най-нечовешките заповеди. „Те са отговорни за такива кървави събития като екзекуциите в Бабий Яр, Волинското клане, Хатин, изтребването на евреи в Латвия и Литва“, обясни държавният глава.

„Днес позицията ни остава непроменена – не може да има оправдание за престъпленията на нацистки сътрудници, за тях няма давност. Мога да разглеждам прославянето на нацистките сътрудници само като предателство към паметта на нашите бащи и дядовци. Предателството на идеалите, обединяващи народите в борбата срещу нацизма“, завърши руският държавен глава.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest