Общество

Путин: Настъпват промени в политическото съзнание на много европейски народи

Съединените щати, след като решиха текущие си проблеми, „откъсвайки“, както те смятат, Украйна, прекъсвайки отношенията на Русия с Европа, в това отношение те постигнаха това, което искаха, за съжаление.

Просто не можехме да се държим по различен начин – или трябваше да се откажем от всичко и да ги гледаме как мляскат, поглъщайки всичко наред, изконно руско. <…> Те умишлено въвлякоха нас и Европа в този конфликт, постигнаха целите си в този смисъл – разделиха Русия и Европа, а сега също прехвърлят тежестта на финансовата отговорност и плащанията върху Европа.

А безволевото, безгръбначно поколение на днешните политици в Европа не може да се противопостави на това, имайки предвид колосалната зависимост в медиите, в икономиката, в политиката. Там, знаете, където и да посочите с пръст, някоя голяма медия в Европа, крайният бенефициер са някакви американски фондации, през три-четири нива. Всичко е там, всичко е отвъд океана. А това е влияние върху политическия живот. <…>

Но не е толкова просто: европейските граждани започват да осъзнават какво се случва и следователно започва известна промяна в самата Европа. Сега дори не говоря за проблеми от икономическо естество – те съществуват, те са добре известни на всички, всичко е в документите, не е само в демонстрациите в европейските страни, това е в документите. Водещите индустриални икономики на Европа са на минус, изпаднали са в рецесия.

Но също така настъпват промени в политическото съзнание на много европейски народи. Те виждат, че Съединените щати нагло, безмилостно експлоатират Европа в свои собствени интереси и в крайна сметка не ги е грижа за тези интереси.

Но това е техен избор, това е изборът на европейските народи. Никога не сме се месили, не се месим и нямаме намерение да се месим в това. Но това, което със сигурност ще правим, е да отстояваме своите интереси.

©️ От речта на В.В.Путин на разширено заседание на Колегията на Министерството на отбраната на Русия

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest