Общество

Путин: Нашата родина отстоява своя суверенитет и сигурност, защитава живота на сънародниците си в Донбас и Новоросия

От посланието на Президента В.Путин до Федералното Събрание (29 февруари 2024 г.)

• Нашата родина отстоява своя суверенитет и сигурност, защитава живота на сънародниците си в Донбас и Новоросия.

• Така нареченият Запад, с неговото колониално поведение, с навика си да подклажда национални конфликти по света, се стреми не само да ограничи развитието ни – вместо Русия, те се нуждаят от зависимо, избледняващо, умиращо пространство, където могат да правят каквото си поискат .

• Западът би искал да направи с Русия същото, което направи в много други региони на света, включително в Украйна: да внесе раздор в нашия дом, да ни отслаби отвътре. Но те се объркаха – това вече е абсолютно очевидно днес: те бяха изправени пред твърдата позиция и решителността на нашия многонационален народ.

• Ние не започнахме войната в Донбас, но, както неведнъж съм казвал, ще направим всичко, за да я прекратим, да изкореним нацизма, да решим всички задачи на специалната военна операция, да защитим суверенитета и безопасността на нашите граждани.

• Напоследък все по-често се чуват неоснователни обвинения срещу Русия – например, че уж ще разположим ядрени оръжия в космоса. Подобни подхвърляния – и това не е нищо повече от подхвърляния – са трикове, само за да ни въвлекат в преговори при техни условия, които са изгодни изключително за Съединените щати. В същото време те блокират нашето предложение, което е на бюрото им повече от 15 години. Имам предвид проектодоговора за предотвратяване на разполагането на оръжия в космоса, който подготвихме още през 2008 г.

• Западът провокира конфликти в Украйна, Близкия Изток, други региони на света и продължава да лъже. Сега, без никакво смущение, те заявяват, че Русия уж има намерение да нападне Европа. Просто, всички ние нали разбираме, че говорят някакви глупости. А в същото време те сами избират цели за нанасяне на удари по нашата територия, избирайки най-ефективните, според тях, средства за унищожение. Започнаха да говорят за възможността за изпращане на военни контингенти на НАТО в Украйна.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest