Путин нареди да започне масова ваксинация на руснаци срещу коронавирус

Владимир Путин на среща с кабинета на министрите заяви, че от следващата седмица е необходимо да се премине към масова ваксинация на руснаците срещу коронавирус.

„Моля <…> да се подготви подходящата инфраструктура, слава Богу, нашата ваксина не изисква никакви необичайни условия за транспортиране, като минус петдесет, минус седемдесет, тук всичко работи много по-лесно и по-ефективно <…>.

[Необходимо е – бел. ред.] да изградим подходящ график <…> по същия начин, както правим с други заболявания, например грип“, каза държавният глава, цитиран от РИА „Новости“.

Вицепремиерът Татяна Голикова отговори, че от понеделник ведомствата са готови да преминат към по-мащабна ваксинация, но ще са необходими допълнителни консултации със субектите на Руската федерация.

„До края на януари <…> ще бъдат получени 2,1 млн. дози от ваксината и ние сериозно ще трябва да активизираме кампанията за ваксинация“, подчерта тя.

Имунизацията срещу коронавирус започна в Русия в началото на декември. На първо място започна поставянето на ваксини на граждани от основните рискови групи: лекари, учители, социални работници. След това към тях се присъединиха служители на многофункционалните центрове за предоставяне на държавни и общински услуги, културни институции, предприятия за търговия и услуги, транспорт и енергетика, индустрия и медии, строителни работници, доброволци, студенти, служители от банковия и финансовия сектор, държавни органи и бюджетни институции.

Сега руснаците могат да се ваксинират с препарата „Спутник V“, създаден от Центъра „Гамалея“ съвместно с РФПИ въз основа на добре проучената платформа на човешкия аденовирусен вектор. Скоро „ЭпиВакКорона“, разработена от новосибирския Център „Вектор“, също ще стане достъпна.

Хората на възраст над 18 години могат да бъдат ваксинирани, ако нямат хронични заболявания от списъка с противопоказания, а също и ако не са боледували от ОРВИ (остри респираторни вирусни инфекции) през последните 30 дни. Ваксинацията е противопоказана за бременни и кърмещи жени.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest