Общество

Путин към шефа на ИРНА: Раиси изигра голяма роля в разширяването на руско-иранските връзки

Ние следваме договореностите, постигнати по време на мандата на Раизи, и сме на прав път и разширяваме отношенията си. Г-н Раиси изигра значителна роля в това отношение“, каза Путин в сряда, докато отговаряше на управляващия директор на IRNA Али Надери.

Руският президент отговори на въпроси на международни журналисти и медийни мениджъри в кулоарите на Петербургския международен икономически форум (SPIEF) в Москва.

„Имахме много надеждни, добри и делови отношения с него. Той беше много интересна личност и беше сериозен политик, надежден партньор“, каза Путин, имайки предвид покойния ирански президент, който заедно с обкръжението му загина в катастрофа с хеликоптер на 19 май.

Президентът Райзи „имаше малко иронично отношение към живота и имаше чувство за хумор. Беше интересно да поддържам отношения с него веднага. Беше интересно и полезно, защото още веднъж повтарям, ако се договорехме за нещо с него, можехме да бъдем уверени дълго време, че тази тема, за която говорим, няма да бъде забравена”, продължи Путин.  

Той също така приветства Раиси за усилията му да популяризира международния статут на Иран, след като страната се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество и блока от нововъзникващи икономики БРИКС.

„Това все още е знак, че се движим в правилната посока, преди всичко по отношение на възхода на многополюсен свят, а Иран играеше и продължава да играе много важна роля в това“, добави Путин.

Путин към шефа на ИРНА: Раиси изигра голяма роля в разширяването на руско-иранските връзки

Руският президент подчерта, че отношенията на страната му с Иран се развиват добре, въпреки факта, че двете страни са под санкции.

„Но фактът остава, ние имаме цял план за съвместна работа. Търговско-икономическите ни връзки се развиват. Разбира се, като цяло бихме искали да видим допълнителни усилия за развитие на сътрудничеството в областта на високите технологии.  

Путин към шефа на ИРНА: Раиси изигра голяма роля в разширяването на руско-иранските връзки

Обвинения в шпионаж срещу Тръмп

На друго място в коментарите си Путин каза, че обвиненията срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че е шпионирал за Русия, са смешни и неоснователни.

Тези обвинения са част от политически спорове между демократи и републиканци в САЩ.  

Приветства придържането на Иран към рамките на МААЕ, JCPOA

„Според нас Иран напълно спазва задълженията си, свързани с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и не ги е нарушил“, каза Путин, отговаряйки на въпроса на шефа на ИРНА за скорошна антииранска резолюция на МААЕ Борда на управителите.Играйте

00:00 часа

-00:45Без звукНастройкиPIPВъведете цял екран

Изтегли

Той продължи, като каза, че „САЩ, от една страна, едностранно се оттеглиха от Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) и е интересно, че те искаха Иран да остане сам да се придържа към ангажиментите си. Това е нелепо”.

Руският президент обясни позицията на страната си в това отношение и каза: „Нашата позиция е да спазваме JCPOA и да не искаме допълнителни ангажименти един от друг. Ние призовахме Иран да запази търпение и да се придържа към JCPOA, но винаги съм си мислил, как JCPOA може да бъде продължен напред?“

Докато говори за нови начини да се гарантира, че международните споразумения няма да бъдат отменени, Путин индиректно удари САЩ за изтеглянето им от JCPOA по време на администрацията на Тръмп. „Едно правителство подписва споразумение, а следващото правителство го мачка с аргумента, че това не е споразумение“, каза той и добави, че „виждаме този проблем и в Украйна. Двойната политика се води от САЩ и Запада”.Играйте

00:00 часа

-05:19Без звукНастройкиPIPВъведете цял екран

Изтегли

Руският президент отбеляза, че Иран се е придържал към всички ангажименти, свързани с JCPOA, и „има законното право да използва ядрена енергия, което Западът трябва да приеме“.

Отхвърляне на едностранчивостта, монополизацията 

Руският президент също засегна многополюсния световен ред по време на срещата си с международни журналисти и медийни служители и „призова Съединените щати да преоценят гледната си точка в това отношение“.

„Светът се формира въз основа на сътрудничеството, на което сме свидетели между Русия, Китай, Иран и други страни. Иран е могъща държава и никой не трябва да бъде роб или под западния флаг. Иран и Русия са две нововъзникващи страни в икономическата област и това е, което тревожи европейските лидери“, каза Путин на въпрос от шефа на IRNA как вижда бъдещето на света и ще бъде ли еднополюсен против волята на независимите нации?.

Той каза: „Малките европейски държави не разбират, че много добри неща се случват на другия край на света, Индия и Китай са влиятелни страни въз основа на тяхното население и други показатели за развитие. Други азиатски страни, като Бангладеш, Пакистан, Индонезия и т.н., също потенциално имат голяма сила в икономическата област и тяхното население също расте”.

„Тези страни съдържат голяма част от света и голямо количество храни и енергийни ресурси, следователно трябва да се направи икономическо сътрудничество с мощни страни като Иран“, добави Путин.Играйте

00:00 часа

-06:06Без звукНастройкиPIPВъведете цял екран

Изтегли

Освен това той каза: „Ерата на монополизация на глобалната икономика приключи и сега трябва да се мисли за разнообразие в регионалните икономически политики, което е малко естествено“.

На друго място в забележките си Путин отхвърли военния авантюризъм, преследван от някои сили. „Милитаризирането на региона и света не е добро нещо“, каза той и добави, че „американците смятат, че могат да контролират света, като продават оръжия“.

Руският лидер също подчерта, че е необходима обща ревизия от тези, които „продължават да подкрепят група империалистически страни“, което според него „не е приятно“.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest