Путин и Си Дзинпин стартираха доставките на газ до Китай по „Силата на Сибир“

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин стартираха доставките на руски газ по газопровода „Силата на Сибир“.

„Разрешавам (да се отвори крана)“, каза руският лидер по време на церемонията по пускането. „Поехали“, потвърди китайският му колега, цитиран от РИА „Новости“.

„Силата на Сибир“ е главен газопровод за транспортиране на суровини от Иркутския и Якутски центрове за газодобив до руските потребители в Далечния Изток и Китай („източния“ маршрут).

В понеделник бе открит участък с дължина около 2200 км от полето на Чаяндинското нефтогазово находище в Якутия до Благовешченск (границата с Китай).

На втория етап ще бъде пуснат фрагмент с дължина около 800 км от Ковиктинското находище до Чаяндинското. Така общата дължина на „Силата на Сибир“ ще стане около 3000 километра.

„Газпром“ и китайската CNPC подписаха 30-годишно споразумение за ежегодни доставки на 38 млрд. куб. м газ през май 2014 година. Общата стойност на договора е около $400 милиарда.

Изграждането на газопровода отне повече от пет години и струваше 1,1 трлн. рубли (155,337 блрд. евро)

През 2020 г. „Газпром“ може да достави до 5 млрд. куб. м гориво за Китай, до десет през 2021 г. и до 15 през 2022 година. Предвижда се до 2025 г. да се достигне проектна мощност от 38 млрд. куб. метра.

Ръководителят на компанията Алексей Милер заяви през юни, че Москва и Пекин обсъждат възможността за доставка на допълнителни 6 млрд. куб. м газ годишно.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest