Общество

Путин: Далечният Изток е наш стратегически приоритет за целия 21 век

Ролята на Далечния Изток за нашата страна, за нейното бъдеще, за позицията на Русия в един многополюсен свят е изключително голяма.

▪️ Благодарение на държавната подкрепа за далекоизточни проекти [през последните 10 години] бяха подписани инвестиционни споразумения на стойност над 7,7 трилиона рубли, от които 3,4 трилиона вече са инвестирани. Бяха създадени 125 хиляди работни места, около 700 нови предприятия започнаха работа.

▪️ За 10 години товарооборотът на морските пристанища в Далечния Изток се увеличи с 1,6 пъти, въвеждането в експлоатация на жилища – с 1,3 пъти, потреблението на електроенергия – с 1,2 пъти, годишният добив на злато в източната част на страната се увеличи с 1,6 пъти, въглища – с 2, 8 пъти.

▪️ Мащабът на проектите, които изпълняваме в Далечния Изток, изискват също толкова мащабна актуализация на далекоизточната енергийна система. <…> Нашите планове са да свържем газопроводите «Силата на Сибир» и «Сахалин-Хабаровск-Владивосток», след което да ги включим в единната система за газоснабдяване на страната. Тоест, да решим, по същество, не се страхувам от тази дума, историческа за нашата страна, глобална задача – да интегрираме газотранспортните мрежи на запада и изтока на Руската Федерация в едно цяло.

▪️ Далечният Изток е наш стратегически приоритет за целия 21 век. Неговата роля, както и ролята и значението на цялата ни страна в света, само ще нараства.

©️ От речта на Президента на Русия В.В.Путин на Източния икономически форум (12 септември 2023 г.)

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest