Пухкави олади: разберете тайната на тези толкова руски палачинки с тайна плънка

Корените ѝ се крият древната руска селска фурна, но тази изпитана през вековете рецепта продължава да е най-доброто предложение за приготвяне на традиционни славянски палачинки.

Да я повторим в съвременната кухня!

От всички възможни варианти за правене на палачинки, оладите определено са ми любими. Те са най-близки до американските палачинки, но са много по-дебели и по-пухкави. В повечето случаи използвам популярната рецепта с кефир и сода за хляб, тъй като това е най-бързата и най-вкусна закуска. Но тъй като сме на прага на традиционната седмица на славянската палачинка, Масленица, защо да не се пробваме с едни по-завъртени олади с мая и ябълкова плънка?

За родителите и дори за бабите и дядовците ми оладите с мая са истински символ на детството: прабаба ми ги е готвила в руската фурна и ги е сервирала с прясна домашна ряженка.

Днес, за жалост, оладите с мая не са толкова популярни, защото се приготвят малко по-трудно, така че да намерите истински олади с мая в пекарната си е истински късмет.

Харесва ми да използвам мая вместо сода за хляб или бакпулвер, защото тя придава на оладите по-богат и по-изразен вкус, без да се усеща характерният дъх на содата. Да не говорим, че с маята палачинките стават по-пухкави. Макар че приготвянето е по-бавно – за да втаса, е необходим около час.

Друга страхотна подробност на тази рецепта е плънката, която се слага направо в тестото. Нарязани на дребно свежи или сушени плодове. А защо не и малки изкушения като шунка, сирене или гъби – импровизирайте!

Продукти:

Виктория Дрей

  • 250 мл мляко
  • 250 г брашно
  • 1 яйце
  • 5 г суха мая
  • 1 с.л. захар
  • Щипка сол
  • 1 ябълка
  • Растително олио за пържене

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на опарата – т.нар. подготвително тесто, за да получите идеалната основа за оладите. В голяма купа смесете хладкото (не горещо!) мляко, захарта, маята и около 1/3 от брашното – разбъркайте, докато се получи гладка смес.Виктория Дрей

Оставете сместа на топло място за около 20 минути, докато се появят балончета и увеличи обема си. Това означава, че маята работи правилно и подготвителното тесто е готово.Виктория Дрей

Докато сместа втасва, пригответе плънката: обелете и изчистете ябълката и я нарежете на много малки кубчета.Виктория Дрей

Обратно към тестото – добавете яйцето и щипка сол. Разбъркайте добре. Ако предпочитате по-сладки палачинки, спокойно можете да сложите и още една супена лъжица захар. След това добавете останалото брашно – възможно е да намалите количеството в зависимост от вида брашно, който използвайте, така че препоръчвам да не го изсипвате наведнъж. Правилната консистенция на тестото е лепкава и плътна, но не твърда.Виктория Дрей

Накрая добавете нарязаната ябълка и нежно разбъркайте сместа с шпатула.Виктория Дрей

Покрийте тестото с фолио и го оставете да втаса за около 40-60 минути.Виктория Дрей

Когато тестото е готово, пригответе тиган, намазан с растително олио – загрейте котлона предварително на средна степен. Изсипете пълна супена лъжица с връх от тестото в тигана за всяка палачинка и я пържете около 2-3 минути от двете страни, докато оладите придобият златисто-кафяв загар.Виктория Дрей

Повтаряйте процедурата, докато тестото свърши, като от време на време добавяте по една супена лъжица олио.Виктория Дрей

Сервирайте ябълковите олади топли с любимия ви топинг. Обикновено избирам сметана или кондензирано мляко! Виктория Дрей

Приятного аппетита!

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest