Пухкави олади: разберете тайната на тези толкова руски палачинки с тайна плънка
Корените ѝ се крият древната руска селска фурна, но тази изпитана през вековете рецепта продължава да е най-доброто предложение за приготвяне на традиционни славянски палачинки.
Да я повторим в съвременната кухня!
От всички възможни варианти за правене на палачинки, оладите определено са ми любими. Те са най-близки до американските палачинки, но са много по-дебели и по-пухкави. В повечето случаи използвам популярната рецепта с кефир и сода за хляб, тъй като това е най-бързата и най-вкусна закуска. Но тъй като сме на прага на традиционната седмица на славянската палачинка, Масленица, защо да не се пробваме с едни по-завъртени олади с мая и ябълкова плънка?
За родителите и дори за бабите и дядовците ми оладите с мая са истински символ на детството: прабаба ми ги е готвила в руската фурна и ги е сервирала с прясна домашна ряженка.
Днес, за жалост, оладите с мая не са толкова популярни, защото се приготвят малко по-трудно, така че да намерите истински олади с мая в пекарната си е истински късмет.
Харесва ми да използвам мая вместо сода за хляб или бакпулвер, защото тя придава на оладите по-богат и по-изразен вкус, без да се усеща характерният дъх на содата. Да не говорим, че с маята палачинките стават по-пухкави. Макар че приготвянето е по-бавно – за да втаса, е необходим около час.
Друга страхотна подробност на тази рецепта е плънката, която се слага направо в тестото. Нарязани на дребно свежи или сушени плодове. А защо не и малки изкушения като шунка, сирене или гъби – импровизирайте!
Продукти:
Виктория Дрей
- 250 мл мляко
- 250 г брашно
- 1 яйце
- 5 г суха мая
- 1 с.л. захар
- Щипка сол
- 1 ябълка
- Растително олио за пържене
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на опарата – т.нар. подготвително тесто, за да получите идеалната основа за оладите. В голяма купа смесете хладкото (не горещо!) мляко, захарта, маята и около 1/3 от брашното – разбъркайте, докато се получи гладка смес.Виктория Дрей
Оставете сместа на топло място за около 20 минути, докато се появят балончета и увеличи обема си. Това означава, че маята работи правилно и подготвителното тесто е готово.Виктория Дрей
Докато сместа втасва, пригответе плънката: обелете и изчистете ябълката и я нарежете на много малки кубчета.Виктория Дрей
Обратно към тестото – добавете яйцето и щипка сол. Разбъркайте добре. Ако предпочитате по-сладки палачинки, спокойно можете да сложите и още една супена лъжица захар. След това добавете останалото брашно – възможно е да намалите количеството в зависимост от вида брашно, който използвайте, така че препоръчвам да не го изсипвате наведнъж. Правилната консистенция на тестото е лепкава и плътна, но не твърда.Виктория Дрей
Накрая добавете нарязаната ябълка и нежно разбъркайте сместа с шпатула.Виктория Дрей
Покрийте тестото с фолио и го оставете да втаса за около 40-60 минути.Виктория Дрей
Когато тестото е готово, пригответе тиган, намазан с растително олио – загрейте котлона предварително на средна степен. Изсипете пълна супена лъжица с връх от тестото в тигана за всяка палачинка и я пържете около 2-3 минути от двете страни, докато оладите придобият златисто-кафяв загар.Виктория Дрей
Повтаряйте процедурата, докато тестото свърши, като от време на време добавяте по една супена лъжица олио.Виктория Дрей
Сервирайте ябълковите олади топли с любимия ви топинг. Обикновено избирам сметана или кондензирано мляко! Виктория Дрей
Приятного аппетита!
автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ
източник: bg.rbth.com