Публикуваха кадри от първия пуск на хиперзвуковата ракета „Циркон“

Носител на „Циркон“ стана водещата фрегата от проект 22350 „Адмирал Горшков“.

Фрегатата е построена в корабостроителницата „Северная верф“ в Санкт Петербург и влезе във флота през лятото на 2018 година. В момента това е най-съвременният боен кораб в Северния флот. По-рано фрегатата изпълни успешно задачи на няколко учения и околосветско плаване.

„По данни на обективния контрол хиперзвуковата противокорабна крилата ракета ‘Циркон’ директно е поразила морска цел на разстояние 450 км. Скоростта на полета на ракетата е била повече от 8 Маха“, заявиха от военното ведомство.https://www.youtube.com/embed/6OzMs_tiiFM

Отбелязва се, че летателните изпитания на хиперзвуковата крилата ракета „Циркон“ ще продължат. В бъдеще“Циркон“ ще се използват за оборудване на подводници и надводни кораби на руския флот.

По-рано беше съобщено, че руският президент Владимир Путин е поздравил военните и учените за първия успешен пуск на ракетата „Циркон“.

През пролетта заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко заяви, че „Цирконите“ ще бъдат използвани за оборудване на атомните подводници от проектите „Антей“ и „Ясен“, фрегатите от проекти 22350 (серия „Адмирал“) и 23560 (перспективен атомен разрушител „Лидер“), както и атомния крайцер от проект 1144.2 „Адмирал Нахимов“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest