Общество

Пряк потомък на Чингисхан, основателя на Монголската империя, става православен светец. Как така?

Отдавна, отдавна през XIII век в Златната Орда при хан Барке идва Кирил – епископ на Ростов и Ярославъл.

Той моли хана за помощта му за неговото паство и му разказва как населението на епархията му приема вярата Христова и как се случват чудеса на изцеления пред гроба на светия Леонтий Ростовски.

Хан Берке е поразен от красноречието и внушителността на ростовския светител. Речта на Кирил стига и до Даир Кайдагул, царевич и племенник на хана, Чингизид по рождение. Той също остава впечатлен от разказа на Кирил.

Свободни източници

Скоро родният син на хана се разболява. Той си спомня за разказите на Кирил за чудесата на православието и изпраща пратеници в Ростов за Кирил. Епископът бързо се отправя към Ордата, където изчита над болния света молитва и, според легендата, той оздравял. За това епископ Кирил получава от хана ярлик (грамота), според който целият ежегоден дан на князете от Ростов и Ярославъл трябва да отива в църковната хазна.

По пътя обратно епископ Кирил е настигнат от царевич Даир, който със сълзи на очи моли светителя да го вземе със себе си, като го уверява, че иска да познае православната вяра и с очите си да види руските църкви. За епископа е твърде рисковано да вземе със себе си Даир – това би могло да разгневи хана. Но царевичът все пак е поканен в Ростов.

Там Даир живее в дома на епископа, учи руски език, посещава църкви и манастири. Живее скромно и смирено, не участва в политиката, занимава се единствено със службата си към Бога. След известно време хан Берке изпраща няколко „карети със сребро“ до царевича – знак, че заминаването на Даир от Ордата е одобрено от чичо му.

Свободни източници

Впоследствие Даир е кръстен в православието под името Петър и със свои средства основава монашеска обител на езерото Неро. Според легендата именно на това място, където му се явяват светите Петър и Павел. Днес това е Петровският Ростовски мъжки манастир.

Впоследствие Петър се жени за знатна дама от Ростов и имат много потомци – от тях тръгва благородническият род Чирикови. След смъртта на съпругата си Петър става монах в основания от него манастир, където умира през 1291 година. Почитането му започва почти веднага след смъртта му и през 1547 г. Петър е канонизиран за православен светец.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest